Zanimljive činjenice koje se dešavaju u svijetu snova (VIDEO)

Jeste li znali da i muškarci i žene najčešće sanjaju da ih partner vara? Ili da postoji mogućnost da u snu postanemo svjesni činjenice da sanjamo i onda promijenimo tok ili sadržaj sna? To su samo neke od zanimljivih činjenica koje se dešavaju u svijetu snova.

Zanimljivosti 21.05.2014 | 07:06
Zanimljive činjenice koje se dešavaju u svijetu snova (VIDEO)

Kako nastaju snovi i šta potiče njihov nastanak u mozgu samo su neka od pitanja na koja možete pronaći odgovor u videu. No, koja je svrha snova, to niko ne zna. Prema Darvinu snovi bi trebali ispuniti neke biološke potrebe i pružiti korist za prirodnu selekciju. 
 
Za vrijeme spavanja i tokom trajanja snova nećete biti svjesni da sanjate koliko god ekscentričan ili apsurdan san bio, no to ne znači da ne možete biti svjesni. To se onda zove lucidni san - kad usred sna shvatite da sanjate pa možete preuzeti kontrolu i promijeniti tok ili sadržaj sna. 
 
U većini snova koristimo čulo vida, vizuelnu percepciju, no što to znači za ljude koji su slijepi od rođenja? I oni sanjaju kao i svi ostali i uglavnom sanjaju gotovo iste stvari, osim što ne koriste čulo vida, već ostala čula pri čemu je dominantan zvuk. Slijepi ljudi puno češće imaju noćne more, a razlog tome još nije poznat.
 
Kako prenosi Tportal, mnoge ideje i izumi ljudima su se javili u snu, kao npr. šivaća mašina, teorija relativiteta Alberta Ajnštajn, pretraživač Google, periodni sistem elemenata, inzulin i štošta drugo.
 
U REM stanju nalazimo se u najdubljem snu i tada nastupa svojevrsna tjelesna paraliza, no probudite li se iznenada iz ove faze dubokog sna, postoji mogućnost da vam se desi nešto što se zove paraliza u snu - budni ste, ali se ne možete pomaknuti. I mjesečarenje je fenomen o kojem se još uvijek ne zna puno.

Komentari / 0

Ostavite komentar