Велике користи од орашастих плодова

Човек хиљадама година већ крцка орахе, бадеме, лешнике и остале орашасте плодове због њихове хранљиве вредности. Међутим, у последње време постају све популарнији јер научници потврђују да поседују изненађујуће позитивне ефекте на људско здравље.

Здравље 21.05.2014 | 06:11
Велике користи од орашастих плодова

БРАЗИЛСКИ ОРАХ - Све популарнији бразилски орах, тачније 18 процената сваког семена (зато што је, заправо, семе јестиво) чине чисти протеини, а остатак чине добре масти потребне организму ради јачања мозга. Само два бразилска ораха дневно задовољавају потребе за селеном, минералном који помаже у синтетисању све те количине протеина. Поред тога, корисни су и за плодност код мушкараца.

ПИСТАЋИ - Богати су витамином Б6,антиоксидансима и  калијумом, а, поред тога, пружају и осећај ситости.

ОРАСИ - Изузетно су корисни за кожу зато што допирносе регенерацији ћелија, а чак служе и као заштита од сунца.Доприносе здрављу срца, и богати су омега-3 киселинама. Представљају природан извор мелатонина.

КИКИРИКИ - Богат је фолном киселином која је неопходна за синтезу и опоравак ДНК ланца, па се зато препоручује трудницама.

ЛЕШНИК - Сирови лешник је изузетно здрав. Богат је протеинима, има мало засићених масти, садржи тијамин, који шећер претвара у енергију, спречава катаракту, и користан је за мозак и срце.

КЕСТЕН - Најмање калоричан од свих орашастих плодова, кестен има и мање протеина од осталих, али је зато извор витамина Б и Ц.

ИНДИЈСКИ ОРАХ - Поред тога што је изузетно пријатног укуса, може се користити као зачин многим јелима - чорбама, супама...Богат је антиоксидансима, протеинима, али и цинком. Магнезијум из индијског кикирика јако је користан за кости.

БАДЕМ - Препоручује се свима онима који су нетолерантни на лактозу. Богат је калцијумом.

 

 

 

 

Коментари / 0

Оставите коментар