Velike koristi od orašastih plodova

Čovek hiljadama godina već krcka orahe, bademe, lešnike i ostale orašaste plodove zbog njihove hranljive vrednosti. Međutim, u poslednje vreme postaju sve popularniji jer naučnici potvrđuju da poseduju iznenađujuće pozitivne efekte na ljudsko zdravlje.

Zdravlje 21.05.2014 | 06:11
Velike koristi od orašastih plodova

BRAZILSKI ORAH - Sve popularniji brazilski orah, tačnije 18 procenata svakog semena (zato što je, zapravo, seme jestivo) čine čisti proteini, a ostatak čine dobre masti potrebne organizmu radi jačanja mozga. Samo dva brazilska oraha dnevno zadovoljavaju potrebe za selenom, mineralnom koji pomaže u sintetisanju sve te količine proteina. Pored toga, korisni su i za plodnost kod muškaraca.

PISTAĆI - Bogati su vitaminom B6,antioksidansima i  kalijumom, a, pored toga, pružaju i osećaj sitosti.

ORASI - Izuzetno su korisni za kožu zato što dopirnose regeneraciji ćelija, a čak služe i kao zaštita od sunca.Doprinose zdravlju srca, i bogati su omega-3 kiselinama. Predstavljaju prirodan izvor melatonina.

KIKIRIKI - Bogat je folnom kiselinom koja je neophodna za sintezu i oporavak DNK lanca, pa se zato preporučuje trudnicama.

LEŠNIK - Sirovi lešnik je izuzetno zdrav. Bogat je proteinima, ima malo zasićenih masti, sadrži tijamin, koji šećer pretvara u energiju, sprečava kataraktu, i koristan je za mozak i srce.

KESTEN - Najmanje kaloričan od svih orašastih plodova, kesten ima i manje proteina od ostalih, ali je zato izvor vitamina B i C.

INDIJSKI ORAH - Pored toga što je izuzetno prijatnog ukusa, može se koristiti kao začin mnogim jelima - čorbama, supama...Bogat je antioksidansima, proteinima, ali i cinkom. Magnezijum iz indijskog kikirika jako je koristan za kosti.

BADEM - Preporučuje se svima onima koji su netolerantni na laktozu. Bogat je kalcijumom.

 

 

 

 

Komentari / 0

Ostavite komentar