Париз више није најатрактивнији град

Прво место у најновијој класификацији најатрактивнијих градова у свету припада Лондону, док је француска престоница, Париз, која је пре две године држала четврту позицију, сада заузела шесто место, показују резултати студије мултинационалне истраживачке компаније ПwЦ.

Путовања 20.05.2014 | 19:17
Париз више није најатрактивнији град

Истраживање је обухватило тридесет градова света, а рангирање је урађено у односу на 10 критеријума, пренео је АФП.

Иза првопласираног Лондона су Њујорк, Сингапур, Торонто и Сан Франциско. Хонгконг се налази на осмом месту, док су Пекинг и Шангај на 19. и 20. позицији, респективно.

У студији се даље наводи да је Париз шампион у категорији "интелектуални капитал и иновације". Истиче се и по свом образовном систему, заштити животне средине, очувању природе, а према раширености мреже јавног саобраћаја заузима чак прво место на листи.

Мање поена Париз је добио због пренасељености и потешкоћа у долажењу до стана. Према овом критеријуму заузео је 14. место.

Град светлости је и са становишта економске моћи изгубио два места, спустивши се са друге на четврту позицију, услед великих пореских и других оптерећења за компаније и слабог раста бруто домаћег производа.

Према броју највећих компанија, од укупно 500 у свету, чије седиште се налази у Паризу, као и у прошлом посматрању, остао је на трећем месту.

Супротно, познат по квалитетном образовном систему (школе и универзитети), заузео је прво место у категорији "интелектуални капитал и иновације", испред Лондона и Сан Франциска, што је за два места боље него у претходном истраживању.

Француска престоница је трећа међу 30 градова према броју особа са дипломом факултета, у односу на број становника, трећа је и по истраживачкој активности универзитета, као и по степену заштите интелектуалне својине.

Упркос томе што је први према броју међународних сајмова, овај град је ипак пао са другог на седмо место у категорији "везе са градовима". Међутим, како се наводи, директна веза аеродрома Орли и Руаси са центром, која је предвиђена новим урбанистичким планом "Гран Пари", до 2025. године, могла би да помогне у побољшању позиције са становишта овог критеријума.

У категорији "транспорт и инфраструктура" Париз је ове године заузео пето место, што је за пет позиција боље него пре две године.

Коментари / 0

Оставите коментар