Pariz više nije najatraktivniji grad

Prvo mesto u najnovijoj klasifikaciji najatraktivnijih gradova u svetu pripada Londonu, dok je francuska prestonica, Pariz, koja je pre dve godine držala četvrtu poziciju, sada zauzela šesto mesto, pokazuju rezultati studije multinacionalne istraživačke kompanije PwC.

Putovanja 20.05.2014 | 19:17
Pariz više nije najatraktivniji grad

Istraživanje je obuhvatilo trideset gradova sveta, a rangiranje je urađeno u odnosu na 10 kriterijuma, preneo je AFP.

Iza prvoplasiranog Londona su Njujork, Singapur, Toronto i San Francisko. Hongkong se nalazi na osmom mestu, dok su Peking i Šangaj na 19. i 20. poziciji, respektivno.

U studiji se dalje navodi da je Pariz šampion u kategoriji "intelektualni kapital i inovacije". Ističe se i po svom obrazovnom sistemu, zaštiti životne sredine, očuvanju prirode, a prema raširenosti mreže javnog saobraćaja zauzima čak prvo mesto na listi.

Manje poena Pariz je dobio zbog prenaseljenosti i poteškoća u dolaženju do stana. Prema ovom kriterijumu zauzeo je 14. mesto.

Grad svetlosti je i sa stanovišta ekonomske moći izgubio dva mesta, spustivši se sa druge na četvrtu poziciju, usled velikih poreskih i drugih opterećenja za kompanije i slabog rasta bruto domaćeg proizvoda.

Prema broju najvećih kompanija, od ukupno 500 u svetu, čije sedište se nalazi u Parizu, kao i u prošlom posmatranju, ostao je na trećem mestu.

Suprotno, poznat po kvalitetnom obrazovnom sistemu (škole i univerziteti), zauzeo je prvo mesto u kategoriji "intelektualni kapital i inovacije", ispred Londona i San Franciska, što je za dva mesta bolje nego u prethodnom istraživanju.

Francuska prestonica je treća među 30 gradova prema broju osoba sa diplomom fakulteta, u odnosu na broj stanovnika, treća je i po istraživačkoj aktivnosti univerziteta, kao i po stepenu zaštite intelektualne svojine.

Uprkos tome što je prvi prema broju međunarodnih sajmova, ovaj grad je ipak pao sa drugog na sedmo mesto u kategoriji "veze sa gradovima". Međutim, kako se navodi, direktna veza aerodroma Orli i Ruasi sa centrom, koja je predviđena novim urbanističkim planom "Gran Pari", do 2025. godine, mogla bi da pomogne u poboljšanju pozicije sa stanovišta ovog kriterijuma.

U kategoriji "transport i infrastruktura" Pariz je ove godine zauzeo peto mesto, što je za pet pozicija bolje nego pre dve godine.

Komentari / 0

Ostavite komentar