Узнемиреност лоша за срце

Узбуђење изазвано стресом кључан је окидач за појаву кардиоваскуларних болести, тврде амерички кардиолози на основу обављених истраживања.

Здравље 20.05.2014 | 19:09
Узнемиреност лоша за срце

Људи који смање или под контролом држе стрес, за 60 одсто смањују и могућност добијања срчаног или можданог удара, у односу на стално забринуте особе. До овог закључка стручњаци су дошли на основу четворогодишњег истраживања, којим је обухваћено 516 болесника. Из наведене групе, 44 пацијента доживело је срчани удар без смртног исхода, али је зато 19 болесника умрло, навео је др Јинонг Јунг Ксу из Фондације за кардиоваскуларне болести Масачусетса.

Психолошки стрес у виду депресије или узнемирености, повезан је са напредовањем артеросклерозе, артеротромбозе и повећаног ризика од аритмија, због чега лекари треба да лече пацијента у целини, нагласио је др Јунг Ксу. То значи, да треба да се баве и психолошким, а не само кардиоваскуларним тегобама.

У посебној студији др Хуана Маркеса са венецуеланског Универзитета у Каракасу, утврђено је да су посебно рањиви пацијенти који већ имају историју срчаног удара, или у њиховој породици већ постоје случајеви изненадне смрти или коронарне болести. Изражени фактори ризика ( висок холестерол, хипертензија, дијабетес, гојазност, пушење и пасиван стил живота), такође, додатно угрожавају срце.

Стручњаци тврде, да и неки тужни догађаји, као што је годишњица смрти драге особе, или члана породице, може бити узрок срчаних тешкоћа са фаталним последицама. С тим, што се овај важан детаљ, посебно се односи на мушкарце.

Коментари / 0

Оставите коментар