Uznemirenost loša za srce

Uzbuđenje izazvano stresom ključan je okidač za pojavu kardiovaskularnih bolesti, tvrde američki kardiolozi na osnovu obavljenih istraživanja.

Zdravlje 20.05.2014 | 19:09
Uznemirenost loša za srce

Ljudi koji smanje ili pod kontrolom drže stres, za 60 odsto smanjuju i mogućnost dobijanja srčanog ili moždanog udara, u odnosu na stalno zabrinute osobe. Do ovog zaključka stručnjaci su došli na osnovu četvorogodišnjeg istraživanja, kojim je obuhvaćeno 516 bolesnika. Iz navedene grupe, 44 pacijenta doživelo je srčani udar bez smrtnog ishoda, ali je zato 19 bolesnika umrlo, naveo je dr Jinong Jung Ksu iz Fondacije za kardiovaskularne bolesti Masačusetsa.

Psihološki stres u vidu depresije ili uznemirenosti, povezan je sa napredovanjem arteroskleroze, arterotromboze i povećanog rizika od aritmija, zbog čega lekari treba da leče pacijenta u celini, naglasio je dr Jung Ksu. To znači, da treba da se bave i psihološkim, a ne samo kardiovaskularnim tegobama.

U posebnoj studiji dr Huana Markesa sa venecuelanskog Univerziteta u Karakasu, utvrđeno je da su posebno ranjivi pacijenti koji već imaju istoriju srčanog udara, ili u njihovoj porodici već postoje slučajevi iznenadne smrti ili koronarne bolesti. Izraženi faktori rizika ( visok holesterol, hipertenzija, dijabetes, gojaznost, pušenje i pasivan stil života), takođe, dodatno ugrožavaju srce.

Stručnjaci tvrde, da i neki tužni događaji, kao što je godišnjica smrti drage osobe, ili člana porodice, može biti uzrok srčanih teškoća sa fatalnim posledicama. S tim, što se ovaj važan detalj, posebno se odnosi na muškarce.

Komentari / 0

Ostavite komentar