Крали патике, а за евакуацију чамцем тражили 1.000 динара!

Све је више оних који користе ванредно стање како би се обогатили, а између осталог, препродају топле оброке, краду школске табле и лажу да су жртве поплава. Уместо да помогну, они зарађују... Појединци наплаћивали евакуацију

Србија 20.05.2014 | 07:34
Крали патике, а за евакуацију чамцем тражили 1.000 динара!

Иако се Србија већ шести дан бори с поплавама епских размера, а хиљаде добровољаца свакодневно брани најкритичнија подручја, појединци не бирају начин да се обогате на туђој несрећи.

Куриру се јавила мештанка из Железника која тврди да су запослени у месној заједници тог насеља пунили аутомобиле донираном робом како би је проследили рођацима.

Складиште храну

"Новије патике завршиле су у њивама иза месне заједнице", рекла је она, док је и директор хотела „Славија“ упозорио да и код њих долази до злоупотребе пружене помоћи.

"Има породица чији чланови и по десет пута силазе како би узели храну, коју потом складиште по собама. Бојим се да ће неки то злоупотребити тако што ће се она наћи на сивом тржишту. У Обреновцу, који је претрпео највећу штету кад су у питању животи и поплављени објекти, тарифа за спасавање живота била је 1.000 динара", рекла је саговорница Курира.

Краду и јакне

"Замислите, нудили су „помоћ“ за евакуацију становништва чамцима по цени од 1.000 динара. Срамота", наводи један од евакуисаних Обреновчана.

Корисници друштвених мрежа такође напомињу да су злоупотребе бројне и распрострањене.

"Људи купују пумпе за извлачење воде, па их после продају по дупло вишој цени. Из школе на Убу украли су школске табле. Управо су нам украли јакне", неки су од коментара који су могли да се прочитају на Твитеру и Фејсбуку.

У појединим хотелима појавило се више стотина превараната који се представљају као жртве из Обреновца. Радник обезбеђења нам је открио да је у хотелу у којем ради препознао једног просјака из Кумодража.

"Док људи леже по халама и моле за помоћ, они бесплатно једу и пију у хотелима. Тог просјака из Кумодража виђам сваки дан на улици, а сада се представио као жртва", огорчен је овај човек.

Волонтерка вратила 2.500 Евра

Из Чачка је стигао пример понашања који се прижељкује од грађана Србије - волонтерка Сузана Вукић (19) вратила је новац власнику који је донирао јакну.

" Приликом разврставања одела, из једне јакне испала је кесица са штедном књижицом у којој се налазио штос новчаница. Ту је било 2.500 евра, па сам позвала полицију, која је на основу тог документа пронашла власницу и вратила јој новац", рекла је она.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Милан

20.05.2014 05:39

Мислим да полиција мора постати ригорозна али ......, полиција? Други предлог удуплати казне док траје ванредно стање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГОРАН ВРС

20.05.2014 05:48

Прјеки суд и по кратком поступку

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хадзо

20.05.2014 07:03

Срамота док јадни народ муку муци И борбу води за голи зивот погледај ста сљам ради срамота такви људи нису ником потребни метак у цело

ОДГОВОРИТЕ