Власт заказала, донатори разочарани

Министарство иностраних послова БиХ још није нашло начина како би потенцијалним донаторима из иностранства омогућило да на брз и једноставан начин помогну угроженима у БиХ.

Босна и Херцеговина 19.05.2014 | 21:49
Власт заказала, донатори разочарани

"Министарство ради на изналажењу начина за то, али истовремено смо сва наша дипломатско-конзуларна представништва обавијестили о рачунима црвених крстова у РС и ФБиХ у циљу директне уплате на њихов жиро рачун", рекао је Небојша Регоје, потпарол Министарства иностраних послова БиХ.

На друштвеној мрежи Фацебоок једна Аустралијанка поријеклом из БиХ се пожалила да не може да добије информацију на који начин да новчано помогне грађанима настрадалим у поплавама, иако је то покушавала преко Амбасаде.

И док Министарство иностраних послова БиХ тражи начин како да потенцијалним донаторима олакша уплате, Министарство спољних послова Србије у року од десетак минута ријешило је тај проблем и за само 24 сата имало преко 200.000 евра уплата на свој рачун.

Процедура, односно инструкција коју даје Министарство иностраних послова БиХ за уплате је у најмању руку прекомпликована, поготово оним "малим" људима.

Уплатама које препоручује Министарство иностраних послова БиХ зависно од земље до земље и до 30 одсто онога што неко уплати иде на банкарске гаранције.
Како појашњавају стручњаци, проблем може бити врло брзо ријешен и само треба "преписати" од Србије, која је отварајући свој ПаyПал налог то питање ријешила за 15 минута и већ осјећа корист од тога.

Наиме, потребно је само да једно од ДКП БиХ у ЕУ отвори подрачун у земљи у којој је присутно, а да затим администратор домена гов.ба отвори налог намјенски за ПаyПал. Након тога буде отворен ПаyПал налог који ће се повезати са намјенским рачуном и када уплате крену да пристижу с тим новцем се може располагати редовним банкарским каналима.

"Ово је врло важно, јер нико од малих донатора из иностранства неће користити ИБАН и СWИФТ за донације, јер је прекомпликовано и јако скупо, будући да на овај начин чак 30 одсто новца иде на провизије. ПаyПал може да користи свако у неколико кликова за мале и велике донације", кажу упућени.

Незванично сазнајемо да је БиХ од евровизијске мреже јавних телевизија добила позив да буде емитован позив за помоћ, али је у 15 секунди готово немогуће искомуницирати било шта осим ПаyПала.

"За отварање ПаyПала потребно је да само једно ДКП технички посредује у овоме и за петнаестак минута проблем може бити ријешен. Србија је то већ урадила преко ДКП у Бриселу", кажу извори.

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

РЕАЛАН

19.05.2014 20:02

ЕХХХ ПА КОЛЕГА НЕ МОЖЕ ТО ТАКО,МОРАЈУ СЕ И ПОЛИТИЧАРИ УГРАДИТИ У ПРОТОК ПОМОЋИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

лисо

19.05.2014 20:03

ама је.. се полицарима за бједом они себе гледају

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

19.05.2014 20:14

Мора ВЕЛИКИ БАЈА имати проценат од тога. Као и увек до сад. А обицан народ мозе да прица ста хоце. Додику је и ово прилика за који милион да да окрене. После Игора требаце и унуцадима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ми

19.05.2014 20:39

Рекох ја вама да Босић и Мићо само блефирају и траже додатне гласове од напаћеног народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац рс

20.05.2014 03:55

Треба оставити могуцност скретања новца на приватне рацуне као сто је и до сад било.

ОДГОВОРИТЕ
Name

срб

20.05.2014 09:29

Само да формирају комисију за накраду стете и онда це све да мозе!

ОДГОВОРИТЕ