Vlast zakazala, donatori razočarani

Ministarstvo inostranih poslova BiH još nije našlo načina kako bi potencijalnim donatorima iz inostranstva omogućilo da na brz i jednostavan način pomognu ugroženima u BiH.

Bosna i Hercegovina 19.05.2014 | 21:49
Vlast zakazala, donatori razočarani

"Ministarstvo radi na iznalaženju načina za to, ali istovremeno smo sva naša diplomatsko-konzularna predstavništva obavijestili o računima crvenih krstova u RS i FBiH u cilju direktne uplate na njihov žiro račun", rekao je Nebojša Regoje, potparol Ministarstva inostranih poslova BiH.

Na društvenoj mreži Facebook jedna Australijanka porijeklom iz BiH se požalila da ne može da dobije informaciju na koji način da novčano pomogne građanima nastradalim u poplavama, iako je to pokušavala preko Ambasade.

I dok Ministarstvo inostranih poslova BiH traži način kako da potencijalnim donatorima olakša uplate, Ministarstvo spoljnih poslova Srbije u roku od desetak minuta riješilo je taj problem i za samo 24 sata imalo preko 200.000 evra uplata na svoj račun.

Procedura, odnosno instrukcija koju daje Ministarstvo inostranih poslova BiH za uplate je u najmanju ruku prekomplikovana, pogotovo onim "malim" ljudima.

Uplatama koje preporučuje Ministarstvo inostranih poslova BiH zavisno od zemlje do zemlje i do 30 odsto onoga što neko uplati ide na bankarske garancije.
Kako pojašnjavaju stručnjaci, problem može biti vrlo brzo riješen i samo treba "prepisati" od Srbije, koja je otvarajući svoj PayPal nalog to pitanje riješila za 15 minuta i već osjeća korist od toga.

Naime, potrebno je samo da jedno od DKP BiH u EU otvori podračun u zemlji u kojoj je prisutno, a da zatim administrator domena gov.ba otvori nalog namjenski za PayPal. Nakon toga bude otvoren PayPal nalog koji će se povezati sa namjenskim računom i kada uplate krenu da pristižu s tim novcem se može raspolagati redovnim bankarskim kanalima.

"Ovo je vrlo važno, jer niko od malih donatora iz inostranstva neće koristiti IBAN i SWIFT za donacije, jer je prekomplikovano i jako skupo, budući da na ovaj način čak 30 odsto novca ide na provizije. PayPal može da koristi svako u nekoliko klikova za male i velike donacije", kažu upućeni.

Nezvanično saznajemo da je BiH od evrovizijske mreže javnih televizija dobila poziv da bude emitovan poziv za pomoć, ali je u 15 sekundi gotovo nemoguće iskomunicirati bilo šta osim PayPala.

"Za otvaranje PayPala potrebno je da samo jedno DKP tehnički posreduje u ovome i za petnaestak minuta problem može biti riješen. Srbija je to već uradila preko DKP u Briselu", kažu izvori.

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

REALAN

19.05.2014 20:02

EHHH PA KOLEGA NE MOŽE TO TAKO,MORAJU SE I POLITIČARI UGRADITI U PROTOK POMOĆI

ODGOVORITE
Name

liso

19.05.2014 20:03

ama je.. se policarima za bjedom oni sebe gledaju

ODGOVORITE
Name

Mile

19.05.2014 20:14

Mora VELIKI BAJA imati procenat od toga. Kao i uvek do sad. A obican narod moze da prica sta hoce. Dodiku je i ovo prilika za koji milion da da okrene. Posle Igora trebace i unucadima.

ODGOVORITE
Name

Mi

19.05.2014 20:39

Rekoh ja vama da Bosić i Mićo samo blefiraju i traže dodatne glasove od napaćenog naroda.

ODGOVORITE
Name

borac rs

20.05.2014 03:55

Treba ostaviti mogucnost skretanja novca na privatne racune kao sto je i do sad bilo.

ODGOVORITE
Name

srb

20.05.2014 09:29

Samo da formiraju komisiju za nakradu stete i onda ce sve da moze!

ODGOVORITE