Србији милијарду евра помоћи, БиХ на процјени

Тренутно се врши процјена штете коју су нанијеле поплаве на подручју Босне и Херцеговине, након чега ће Европска унија одлучити колику помоћ ће БиХ добити за санацију штета причињених у поплавама, тврди Петер Стано, портпарол европског комесара за проширење Штефана Филеа.

Регион 19.05.2014 | 21:03
Србији милијарду евра помоћи, БиХ на процјени

"Тренутно за БиХ тражимо неке механизме помоћи како би се помогло тој земљи након разорних поплава. Већ вршимо процјену штете настале у вријеме поплава у БиХ након чега ћемо донијети одлуку колика ће бити помоћ за БиХ. Али морам вам казати да нису тачни наводи неких медија да у ЕУ не постоје фондови и за БиХ за санирање штете насталих у одређеним природним катастрофама", рекао је Стано.

У међувремену, у БиХ и Србију су послане пумпе високог капацитета, хеликоптери и чамци, а у међувремену је упућено укупно 450 волонтера из земаља чланица ЕУ-а.

"Постоје три нивоа помоћи ЕУ у овим кризним ситуацијама и БиХ тренутно користи само помоћ на првом нивоу, а која се односи на слање пумпи, волонтера и чамаца у ту земљу. Ми смо одговорили на позив за помоћ који су послали званичници БиХ у петак", истакао је Стано.

Нагласио је да постоји могућност да се након процјене штете активирају новчана средства из ИПА фондова за БиХ.

"Постоји могућност да се искористе средства из ИПА фондова. Тренутно проводимо процјену штете и када то буде завршено, а биће када опадне вода у поплављеним подручјима, ЕУ ће одредити колику помоћ ће послати БиХ. Али морам напоменути да Србија као земља кандидат има право на милијарду евра годишње из Европског фонда солидарности ради отклањања посљедица катастрофалних поплава, а што БиХ не може јер нема статус кандидата”, потврдио је Стано.

С друге стране, Србија, као земља кандидат за чланство у ЕУ, осим на помоћ из ИПА и фондова солидарности ЕУ, може рачунати и на билатералну помоћ земаља чланица.

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Вукови с Вучијака

19.05.2014 19:30

Зато што нисмо кандидат за ЕУ. Коме требамо захвалити што нас је вукао назад. До сада је била прича о патритизму, и опет исто, нама патритизам, Миле и братија паре. Да се посјетимо син Милорада је у Ђенови а студирао у Милану, тако се воле Српске земље. Ми смо сада кратких рукава, а Миле и братија пуних џепова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац рс

20.05.2014 04:00

Ако узмемо помоц од ЕУ љутице нам се браца Руси, а Миле то неце дозволити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хд

20.05.2014 05:02

Народе опамети се бирајмо оне који це нас повести према ЕУ, упркост свим њеним манама. Кад мозе Србија засто не ми?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЦВРКО

20.05.2014 08:48

Тацно је да ова власт није добра, за кога гласати а да није корумпиран? Сви сада који лају по телевизији знају ста су радили и како се то ради па су они сад паметни. Насим политицарима није до ЕУ јер не могу радити ста сада раде. По мени једино рјесење да се Босна подјели па нека преузме власт дрзаве које имају и име и власт. овако стварно не води никуда. волио би да ми неко казе која то странка мозе до води БиХ у корист народа.

ОДГОВОРИТЕ