Марић:Спремна три сценарија за Шабац

У овом тренутку за Србијује најважнија борба за Шабац, у том правцу се упућује сва помоћ из иностранства и тимови који су стигли из 17 земаља, изјавио је данас начелник сектора за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова Предраг Марић и додао да су припремљена три сценарија за реаговање.

Србија 19.05.2014 | 12:21
Марић:Спремна три сценарија за Шабац

"У случају најгорег сценарија, тамо је цео сремски потез потенцијално угрожен", рекао је он за и најавио да се "тај талас воде из Хрватске очекује највероватније у среду"."Данас је због тога у Шиду министар (унутрашњих послова) Стефановић", изјавио је Марић, који је подсетио да борба за Шабац траје већ
неколико дана.

Наводећи да имамо три сценарија за реаговање, у зависности од количине воде која ће доћи из Хрватске, он је објаснио да "први не би подразумевао евакуацију већег броја села", док други "подразумева евакуацију и Шида, и Босута и читавог низа мањих места".

Увек  рачунамо на најцрњи сценарио, а то је трећи којим се предвиђа "да поплавни талас буде такве јачине да угрози и Сремску Митровицу",рекао је Марић.Он је додао да је друга критична тачка на коју се сада концентришу екипе за евакуацију "велико покретање клизишта у Малом Зворнику", које је почело у току ноћи.

"Практично је планина почела да клизи ка Дрини, уз потенцијалну могућност да се направи природна устава која би Дрину скренула према Малом Зворнику и довела до његовог плављења". Упозоравајући да се у Србији "покренуло на стотине клизишта", он је подсетио да је премијер Вучић дао налог да се данас састане Комисија за санацију штета од клизишта која ће да размотри која од њих ће моћи да се санирају.

Као јако добру вест Марић је навео да је електроенергетски систем у земљи очуван и додао да у овом тренутку не очекује ништа што би га угрозило.На питање да прокоментарише тврдње да је Крупањ био заборављен пет дана, Марић је рекао да то мора жестоко да демантује.

"Нико никог није заборавио", истакао је он и додао да физички није било могуће да екипе стигну раније у тај град, који су прекјуче затекле у стању "као после ратног разарања". Од тада се ради на томе да сва неопходна помоћ стигне до становништва.Већим местима потребна већа помоћ, али нико није заборављен, поновио је Марић и додао да "имамо капацитет да све урадимо како треба", али да је посебно важно да грађани слушају препоруке и апеле државних органа, а не гласине и полуистине које стварају неповерење.

Говорећи о врху поплавног таласа који се приближава Београду, Марић је истакао да је убеђен да је град урадио све што је требало и да нема опасности, па ни потребе да грађани праве залихе хране и воде у кући.

Коментари / 0

Оставите коментар