Због кризе ученици не иду на матуру

Родитељи бројних средњошколаца у РС због кризе нису у могућности да својој дјеци плате екскурзију, а о колико учесталој појави је ријеч свједочи и чињеница да су поједине школе морале да одустану од организовања путовања за матуранте јер нису имали довољан број пријављених ученика.

Република Српска 16.05.2014 | 10:02
Због кризе ученици не иду на матуру

Љиљана Јовановић, директор Средњошколског центра Чајниче, каже да матуранти ове школе нису, нити ће ићи на екскурзију, а основни разлог је мало интересовање ђака.

"Имамо 51 ученика завршних разреда, од чега их је око 20 изразило интересовање да иде на екскурзију, а разлог за тако мали број је финансијске природе. Да сви ђаци иду, могли бисмо сами да распишемо тендер за екскурзију јер би их било довољно за један аутобус, а овако нисмо у могућности", истиче Јовановићева.

Љубан Бајић, директор бањалучке Грађевинске школе, каже да њихови ученици на екскурзију иду данас, а обићи ће више европских држава, тако да је предвиђена посјета Будимпешти, Братислави, Прагу, Бечу...
"Код нас иду ученици трећег разреда, а ићи ће тек 77 ђака од њих 140. Дакле, одзив је око 50 до 60 одсто. Сигурно је разлог материјалне природе. Осим тога, ово је период полагања возачких испита и они се на то опредјељују, а не могу обоје", каже Бајић.

На екскурзију у Грчку ићи ће око 90 одсто ученика завршних разреда бањалучке Медицинске школе, а преосталих 10 процената остаје код куће - углавном из финансијских разлога.

"Предвиђено је да се на екскурзију иде 26. маја и трајаће шест дана. Цијена је 504 марке", истиче Владимир Јагодић, директор Медицинске школе Бањалука.

И ученици завршних разреда Гимназије у Мркоњић Граду такође би крајем овог мјесеца требало да се запуте у Грчку, али, као и у већини осталих школа, на пут неће сви ђаци.

"Шта су разлози - не бих вам могао рећи, али већина ученика ићи ће на екскурзију", навео је Предраг Кокеза, директор ове гимназије.

Небојша Рудакијевић, директор Техничке школе у Требињу, прича да задњих шест-седам година нису организовали екскурзије јер ученици нису имали интересовања. Њих 80 их је ове године исказало интересовање, али нису сви, јер је око 90 ученика трећих разреда.

"Послије паузе први пут ове године ће ићи на екскурзију пошто су дјеца исказала заинтересованост. Расписали смо конкурс и спровешћемо ту процедуру, а планирамо да екскурзију за завршне разреде реализујемо тек у септембру", каже он.

Никола М., отац средњошколца из Бањалуке, прича да свом сину није успио обезбиједити новац да га пошаље на екскурзију.

"Није ми, вјерујте, било лако да му кажем да немам пара. Већина његових другова иде на екскурзију, што ће му сигурно тешко пасти, али шта да се ради", прича овај Бањалучанин.

Коментари / 0

Оставите коментар