Zbog krize učenici ne idu na maturu

Roditelji brojnih srednjoškolaca u RS zbog krize nisu u mogućnosti da svojoj djeci plate ekskurziju, a o koliko učestaloj pojavi je riječ svjedoči i činjenica da su pojedine škole morale da odustanu od organizovanja putovanja za maturante jer nisu imali dovoljan broj prijavljenih učenika.

Republika Srpska 16.05.2014 | 10:02
Zbog krize učenici ne idu na maturu

Ljiljana Jovanović, direktor Srednjoškolskog centra Čajniče, kaže da maturanti ove škole nisu, niti će ići na ekskurziju, a osnovni razlog je malo interesovanje đaka.

"Imamo 51 učenika završnih razreda, od čega ih je oko 20 izrazilo interesovanje da ide na ekskurziju, a razlog za tako mali broj je finansijske prirode. Da svi đaci idu, mogli bismo sami da raspišemo tender za ekskurziju jer bi ih bilo dovoljno za jedan autobus, a ovako nismo u mogućnosti", ističe Jovanovićeva.

Ljuban Bajić, direktor banjalučke Građevinske škole, kaže da njihovi učenici na ekskurziju idu danas, a obići će više evropskih država, tako da je predviđena posjeta Budimpešti, Bratislavi, Pragu, Beču...
"Kod nas idu učenici trećeg razreda, a ići će tek 77 đaka od njih 140. Dakle, odziv je oko 50 do 60 odsto. Sigurno je razlog materijalne prirode. Osim toga, ovo je period polaganja vozačkih ispita i oni se na to opredjeljuju, a ne mogu oboje", kaže Bajić.

Na ekskurziju u Grčku ići će oko 90 odsto učenika završnih razreda banjalučke Medicinske škole, a preostalih 10 procenata ostaje kod kuće - uglavnom iz finansijskih razloga.

"Predviđeno je da se na ekskurziju ide 26. maja i trajaće šest dana. Cijena je 504 marke", ističe Vladimir Jagodić, direktor Medicinske škole Banjaluka.

I učenici završnih razreda Gimnazije u Mrkonjić Gradu takođe bi krajem ovog mjeseca trebalo da se zapute u Grčku, ali, kao i u većini ostalih škola, na put neće svi đaci.

"Šta su razlozi - ne bih vam mogao reći, ali većina učenika ići će na ekskurziju", naveo je Predrag Kokeza, direktor ove gimnazije.

Nebojša Rudakijević, direktor Tehničke škole u Trebinju, priča da zadnjih šest-sedam godina nisu organizovali ekskurzije jer učenici nisu imali interesovanja. Njih 80 ih je ove godine iskazalo interesovanje, ali nisu svi, jer je oko 90 učenika trećih razreda.

"Poslije pauze prvi put ove godine će ići na ekskurziju pošto su djeca iskazala zainteresovanost. Raspisali smo konkurs i sprovešćemo tu proceduru, a planiramo da ekskurziju za završne razrede realizujemo tek u septembru", kaže on.

Nikola M., otac srednjoškolca iz Banjaluke, priča da svom sinu nije uspio obezbijediti novac da ga pošalje na ekskurziju.

"Nije mi, vjerujte, bilo lako da mu kažem da nemam para. Većina njegovih drugova ide na ekskurziju, što će mu sigurno teško pasti, ali šta da se radi", priča ovaj Banjalučanin.

Komentari / 0

Ostavite komentar