Србију и БиХ погодио циклон “Тамара”

Западни Балкан, односно Босну и Херцеговину и Србију погодио је циклон Тамара, тврде србијански метеролози, преноси београдски лист „Блиц", а јавља новинска агенција Патриа (НАП).

Амерички метеролози су прије неколико година започели праксу давања женских имена страшним циклонима који погађају, углавном источну обалу САД, а по узору на њих српски метереолози са странице „СербианМетео" су циклону који је изазвао незапамћене поплаве у Србији и БиХ дали име Тамара.

Србија 16.05.2014 | 08:09
Србију и БиХ погодио циклон “Тамара”

Није познато да је неко у БиХ дао своје име за природну непогоду која већ два дана угрожава животе хиљаде људи.

''Јасно се види да је већи део централне и источне Европе под утицајем оваквог циклона, а да је Србија ту практично у самом центру'', наводе стручњаци из Србије, тврдећи да су предвидели овакву могућности.

''Један од главних разлога што се овај циклон није угасио над копном је релативно висока температура и влажност ваздуха. Температурна стратификација са висином је над унутрашњости Балкана била идеална за циклогенезу и продубљивање циклона.

Готово кроз целу тропосферу је постојао слој потенцијално нестабилног ваздуха са релативном влажношћу близу 100%, што је створило идеалне услове за формирање нимбостратусне облачности са угњежђеном конвекцијом. Због своје дубине, циклон се непрекидно „пунио" топлијим ваздухом са југа и истока, што је продужавало живот и јачину овог циклона'', истичу ови метереолози јавља НАП.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Мд

16.05.2014 18:41

Црна Тамара куд цес на нас а ЕУ на пар километара од нас

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЛОГИКА

18.05.2014 14:11

Европа се брзо организује кад треба да нас бомбардује, а кад треба помоћи-чекаћемо док се договоре!

ОДГОВОРИТЕ
Name

било не поновило се

17.11.2019 13:52

Таман почетком маја 2014.године ја потпуно исплатио кредит (није био први) којим сам био завршио послијератну обнову своје куће кад за 6 дана ушла поплава у моју кућу. Послије поплаве сам добио колико-толико помоћи па није више било потребе дизати кредите.

ОДГОВОРИТЕ