Srbiju i BiH pogodio ciklon “Tamara”

Zapadni Balkan, odnosno Bosnu i Hercegovinu i Srbiju pogodio je ciklon Tamara, tvrde srbijanski meterolozi, prenosi beogradski list „Blic", a javlja novinska agencija Patria (NAP).

Američki meterolozi su prije nekoliko godina započeli praksu davanja ženskih imena strašnim ciklonima koji pogađaju, uglavnom istočnu obalu SAD, a po uzoru na njih srpski metereolozi sa stranice „SerbianMeteo" su ciklonu koji je izazvao nezapamćene poplave u Srbiji i BiH dali ime Tamara.

Srbija 16.05.2014 | 08:09
Srbiju i BiH pogodio ciklon “Tamara”

Nije poznato da je neko u BiH dao svoje ime za prirodnu nepogodu koja već dva dana ugrožava živote hiljade ljudi.

''Jasno se vidi da je veći deo centralne i istočne Evrope pod uticajem ovakvog ciklona, a da je Srbija tu praktično u samom centru'', navode stručnjaci iz Srbije, tvrdeći da su predvideli ovakvu mogućnosti.

''Jedan od glavnih razloga što se ovaj ciklon nije ugasio nad kopnom je relativno visoka temperatura i vlažnost vazduha. Temperaturna stratifikacija sa visinom je nad unutrašnjosti Balkana bila idealna za ciklogenezu i produbljivanje ciklona.

Gotovo kroz celu troposferu je postojao sloj potencijalno nestabilnog vazduha sa relativnom vlažnošću blizu 100%, što je stvorilo idealne uslove za formiranje nimbostratusne oblačnosti sa ugnježđenom konvekcijom. Zbog svoje dubine, ciklon se neprekidno „punio" toplijim vazduhom sa juga i istoka, što je produžavalo život i jačinu ovog ciklona'', ističu ovi metereolozi javlja NAP.

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Md

16.05.2014 18:41

Crna Tamara kud ces na nas a EU na par kilometara od nas

ODGOVORITE
Name

LOGIKA

18.05.2014 14:11

Evropa se brzo organizuje kad treba da nas bombarduje, a kad treba pomoći-čekaćemo dok se dogovore!

ODGOVORITE
Name

bilo ne ponovilo se

17.11.2019 13:52

Taman početkom maja 2014.godine ja potpuno isplatio kredit (nije bio prvi) kojim sam bio završio poslijeratnu obnovu svoje kuće kad za 6 dana ušla poplava u moju kuću. Poslije poplave sam dobio koliko-toliko pomoći pa nije više bilo potrebe dizati kredite.

ODGOVORITE