Чуркин: Инцко криви Србе

Амбасадор Русије у Уједињеним нацијама Виталиј Чуркин, рекао је да Русија неће прихватити једностран и пристрасан приступ ситуацији у Босни и Херцеговини.

Чуркин је критиковао извештај високог представника УН у БиХ Валентина Инцка, као покушај да се босански Срби окриве за последње политичке немире у земљи.

Босна и Херцеговина 16.05.2014 | 07:44
Чуркин: Инцко криви Србе

Чуркин је нагласио да Инцков извештај потцењује негативни утицај неслагања између муслимана и Хрвата у Федерацији БиХ, у којој се права босанских Хрвата, гарантована Дејтонским споразумом, и даље крше.

"Не прихватамо такав једностран и пристрасан приступ", истакао је Чуркин. Руски дипломата рекао је и да Инцко игнорише ситуацију у областима настањеним муслиманима, у којима су прошлог фебруара одржани велики протести.

Чуркин се, на састанку у Савету безбедности УН супротставио Инцку, због његовог покушаја, како је рекао, да пребаци кривицу на Републику Српску и босанске Хрвате, пренео је Итар-Тасс.

Представник Русије рекао је и да је потенцијал механизма високог представника УН за БиХ исцрпљен и позвао да што раније буде покренут интерни дијалог међу свим странама, како би се решили проблеми с којима се земља суочава.

"Задатак високог представника УН је да охрабрује такав дијалог, тражећи заједничко решење, уместо да се усмерава на европску и трансатлантску агенду", поручио је Чуркин.

Високи представник међународне заједнице у БиХ Валентин Инцко представио је у Савету безбедности УН у Њујорку шестомесечни извештај о напретку у Босни и Херцеговини упозоривши да је стање у тој земљи забрињавајуће, јер нема напретка ни на политичком нити на економском плану.

Према његовим речима, за то су одговорне локалне политичке вође. Инцко је, поред осталог, упозорио и на проблематично понашање политичара из Републике Српске, како је пренела ФЕНА.

“Оспоравање Дејтонског споразума, такође, су све чешћа, а високопозиционирани политичари из Републике Српске настоје искористити дешавања у Украјини за властите циљеве”, казао је Инцко алудирајући на пријетњуе референдумом о отцјепљењу РС од БиХ.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

дејан.пд

16.05.2014 08:10

Стварно је било изненадјујуце слусати ову сподобу од цовјека, лицемјерје као да је американац, како бесрамно лаже у некад највецој свјетској институцији (УН), која све висе лици на Украјински или Бугарски парламент (нас не бих ни сматрао парламентом, нема расправа, нема постовања процедура, није јаван, транспарентан). Замислите какав лазов цовјек мозе бити да сведе извјестај о БИХ за задњих 6 мјесеци у реценицу о упорном настојању у РС на сецесију, те константим позивима на исту?!! Ста мислите да ли је тако информисан од лојалних сарадника, а није ни био овде или се информисао путем неке локалне медијске куце из ФБИХ? Не контам? Ја да сам градонацелник Бијељине, ПРиједора, Бањалуке, Требиња, упутио бих му демарс и прогласио га оссобом нон-грата на територији града, па да видим ста це? Ови наси предју преко тога сваки пут и посаљу јасан сигнал да је Инцко био у праву!?! Дакле, они су његови сауцесници, а ми обицни градјани због тога имамо проблеме, испадамо некакви герилци или ста вец...вјерујем да неки мисле да су овде препади, напади, десанти, ...свакодневни...мислим и на дипломате малих земаља у УН, које немају интереса, па су неупуцене у стање ствари...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сваштара

17.05.2014 08:24

Такозвани "Високи претставнк" Инцко је обичан лажов и штетан за БиХ, а нарочито за Републику Србску. Он само прима веома високу плату, а није ништа урадио корисноу у своме раду! Протерати га треба по хитно из БиХ, а строго му забранити да долази у Републику Србску коју стално лажно приказује у својим извештајима пред УНО, која би требала да одбаци све његове извештаје као лажне и необјективне!

ОДГОВОРИТЕ
Name

рањаш

18.05.2014 20:16

То је плаћени лажов западни миљеник и наравно марионета

ОДГОВОРИТЕ