Čurkin: Incko krivi Srbe

Ambasador Rusije u Ujedinjenim nacijama Vitalij Čurkin, rekao je da Rusija neće prihvatiti jednostran i pristrasan pristup situaciji u Bosni i Hercegovini.

Čurkin je kritikovao izveštaj visokog predstavnika UN u BiH Valentina Incka, kao pokušaj da se bosanski Srbi okrive za poslednje političke nemire u zemlji.

Bosna i Hercegovina 16.05.2014 | 07:44
Čurkin: Incko krivi Srbe

Čurkin je naglasio da Inckov izveštaj potcenjuje negativni uticaj neslaganja između muslimana i Hrvata u Federaciji BiH, u kojoj se prava bosanskih Hrvata, garantovana Dejtonskim sporazumom, i dalje krše.

"Ne prihvatamo takav jednostran i pristrasan pristup", istakao je Čurkin. Ruski diplomata rekao je i da Incko ignoriše situaciju u oblastima nastanjenim muslimanima, u kojima su prošlog februara održani veliki protesti.

Čurkin se, na sastanku u Savetu bezbednosti UN suprotstavio Incku, zbog njegovog pokušaja, kako je rekao, da prebaci krivicu na Republiku Srpsku i bosanske Hrvate, preneo je Itar-Tass.

Predstavnik Rusije rekao je i da je potencijal mehanizma visokog predstavnika UN za BiH iscrpljen i pozvao da što ranije bude pokrenut interni dijalog među svim stranama, kako bi se rešili problemi s kojima se zemlja suočava.

"Zadatak visokog predstavnika UN je da ohrabruje takav dijalog, tražeći zajedničko rešenje, umesto da se usmerava na evropsku i transatlantsku agendu", poručio je Čurkin.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Incko predstavio je u Savetu bezbednosti UN u Njujorku šestomesečni izveštaj o napretku u Bosni i Hercegovini upozorivši da je stanje u toj zemlji zabrinjavajuće, jer nema napretka ni na političkom niti na ekonomskom planu.

Prema njegovim rečima, za to su odgovorne lokalne političke vođe. Incko je, pored ostalog, upozorio i na problematično ponašanje političara iz Republike Srpske, kako je prenela FENA.

“Osporavanje Dejtonskog sporazuma, takođe, su sve češća, a visokopozicionirani političari iz Republike Srpske nastoje iskoristiti dešavanja u Ukrajini za vlastite ciljeve”, kazao je Incko aludirajući na prijetnjue referendumom o otcjepljenju RS od BiH.

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

dejan.pd

16.05.2014 08:10

Stvarno je bilo iznenadjujuce slusati ovu spodobu od covjeka, licemjerje kao da je amerikanac, kako besramno laže u nekad najvecoj svjetskoj instituciji (UN), koja sve vise lici na Ukrajinski ili Bugarski parlament (nas ne bih ni smatrao parlamentom, nema rasprava, nema postovanja procedura, nije javan, transparentan). Zamislite kakav lazov covjek moze biti da svede izvjestaj o BIH za zadnjih 6 mjeseci u recenicu o upornom nastojanju u RS na secesiju, te konstantim pozivima na istu?!! Sta mislite da li je tako informisan od lojalnih saradnika, a nije ni bio ovde ili se informisao putem neke lokalne medijske kuce iz FBIH? Ne kontam? Ja da sam gradonacelnik Bijeljine, PRijedora, Banjaluke, Trebinja, uputio bih mu demars i proglasio ga ossobom non-grata na teritoriji grada, pa da vidim sta ce? Ovi nasi predju preko toga svaki put i posalju jasan signal da je Incko bio u pravu!?! Dakle, oni su njegovi saucesnici, a mi obicni gradjani zbog toga imamo probleme, ispadamo nekakvi gerilci ili sta vec...vjerujem da neki misle da su ovde prepadi, napadi, desanti, ...svakodnevni...mislim i na diplomate malih zemalja u UN, koje nemaju interesa, pa su neupucene u stanje stvari...

ODGOVORITE
Name

Svaštara

17.05.2014 08:24

Takozvani "Visoki pretstavnk" Incko je običan lažov i štetan za BiH, a naročito za Republiku Srbsku. On samo prima veoma visoku platu, a nije ništa uradio korisnou u svome radu! Proterati ga treba po hitno iz BiH, a strogo mu zabraniti da dolazi u Republiku Srbsku koju stalno lažno prikazuje u svojim izveštajima pred UNO, koja bi trebala da odbaci sve njegove izveštaje kao lažne i neobjektivne!

ODGOVORITE
Name

рањаш

18.05.2014 20:16

То је плаћени лажов западни миљеник и наравно марионета

ODGOVORITE