Чаша вина - чаша здравља

БЛАГОТВОРНИ ефекти црвеног вина на здравље одавно су познати. Винопије тврде да је оно добро за крв, а највише користи од њега у ствари имају бубрези, кажу амерички научници који су успели да пронађу још једну добру ствар у овом божанском пићу.

Здравље 16.05.2014 | 06:35
Чаша вина - чаша здравља

Чаша вина дневно смањује ризик од развоја хроничних болести бубрега за више од трећине, закључили су стручњаци на Универзитету Колорадо.

Пацијенати оболели од хроничних болести бубрега редовно су конзумирали мале количине вина, што су научници повезали с мањим ризиком од кардиоваскуларних проблема. Резултати су засновани на трогодишњем праћењу готово 6.000 испитаника од којих је око 1.000 имало хроничну болест бубрега.

Показало се да боље ефекте има црвено вино, због веће количине антиоксиданса полифенола, објашњавају научници. Они су такође утврдили да ресвератрол, антиоксиданс који се налази у црном грожђу и вину, штити од губитка слуха. Он позитивно утиче на функционалност мозга, слух и старење. С обзиром на то да чуло слуха почиње да слаби после шездесете, редовно испијање чаше црвеног вина уз ручак или вечеру може знатно да повећа шансе да вас и у позним годинама слух одлично служи.

Коментари / 0

Оставите коментар