Čaša vina - čaša zdravlja

BLAGOTVORNI efekti crvenog vina na zdravlje odavno su poznati. Vinopije tvrde da je ono dobro za krv, a najviše koristi od njega u stvari imaju bubrezi, kažu američki naučnici koji su uspeli da pronađu još jednu dobru stvar u ovom božanskom piću.

Zdravlje 16.05.2014 | 06:35
Čaša vina - čaša zdravlja

Čaša vina dnevno smanjuje rizik od razvoja hroničnih bolesti bubrega za više od trećine, zaključili su stručnjaci na Univerzitetu Kolorado.

Pacijenati oboleli od hroničnih bolesti bubrega redovno su konzumirali male količine vina, što su naučnici povezali s manjim rizikom od kardiovaskularnih problema. Rezultati su zasnovani na trogodišnjem praćenju gotovo 6.000 ispitanika od kojih je oko 1.000 imalo hroničnu bolest bubrega.

Pokazalo se da bolje efekte ima crveno vino, zbog veće količine antioksidansa polifenola, objašnjavaju naučnici. Oni su takođe utvrdili da resveratrol, antioksidans koji se nalazi u crnom grožđu i vinu, štiti od gubitka sluha. On pozitivno utiče na funkcionalnost mozga, sluh i starenje. S obzirom na to da čulo sluha počinje da slabi posle šezdesete, redovno ispijanje čaše crvenog vina uz ručak ili večeru može znatno da poveća šanse da vas i u poznim godinama sluh odlično služi.

Komentari / 0

Ostavite komentar