Није Бенфика једина "проклета"! Има их још...

Иако су Оскар Кардозо и Родриго шутирали и промашивали у пенал-серији, многи налазе разлог седмог узастопног пораза Бенфике у евро-финалу и у већ чувеној клетви Беле Гутмана. Прочитајте ко је све и како проклињао фудбалске тимове.

Фудбал 15.05.2014 | 19:06
Није Бенфика једина "проклета"! Има их још...

"У наредних 100 година Бенфика неће освојити европски трофеј!", наводно је 1962. године рекао покојни тренер Бела Гутман руководству клуба из Лисабона када је одбијен његов захтев за повишицу.

После две узастопно освојене титуле шампиона Европе, мађарски стручњак напустио је Португал и преселио се у Уругвај, где је водио Пењарол до 1964, када је преузео Аустрију, па се поново вратио у Бенфику (1965-1966).

Гутман је остао упамћен као тренер који је освојио последњи европски пехар за најпопуларнији португалски клуб, али и као човек који је својом клетвом "спречио" исти тај клуб да слави у свим наредним финалима међународних такмичења.

До среде увече, Бенфика их је одиграла седам и све изгубила.

Покушавали су Португалци дуго да нађу начин да се изборе са том клетвом. Деценијама постоји анегдота да је и легендарни Еузебио 1990. посетио Гутманов гроб у Бечу, уочи финала Купа шампиона против Милана. Није вредело ни то - Бенфика је изгубила и ту утакмицу 0:1, голом Франка Рајкарда у 68. минуту.

Многи сматрају да је клетва мађарског тренера утицала и на исход синоћњег финала Лиге Европе. Додуше, није да се нису питали Оскар Кардозо и Родриго, који су лоше шутирали у пенал серији.

Гутман није био први који се досетио да у гневу баци клетву на клуб. То је рађено и у другим земљама, а "мете" су били стадиони, тимови, игралишта... Британски лист "Гардијан" позабавио се том тематиком пре неколико година и навео неколико најзанимљивијих примера.

"Док је радио као менаџер Бирмингема (1993-1996), Бери Фрај постао је чувен по томе да је мокрио по терену да би скинуо клетву са клуба", пише у тексту аутора Роба Смита.

Поред тога што је био познат и по вулгарном речнику, Фрај је заиста мокрио по сва четири ћошка игралишта стадиона Сент Енрдјуз, како би на тај начин "скинуо" ромску клетву.
"Три месеца нисмо победили. Били смо очајни, па сам одлучио да се ис***ам на сва четири ћошка терена, задржавајући се док сам гегао по терену... Да ли је упалило? Па, почели смо да побеђујемо, па сам на почетку мислио да јесте. Потом су ме је**ено отпустили, тако да вероватно није", рекао је Фрај касније у интервјуу за магазин "Фоурфоуртwо".

Проклињани су и други стадиони, иако тренери других клубова нису "заливали" игралиште. Када је Дерби Каунти саградио "Бејзбол граунд" 1895. године, група Рома била је принуђена да се одсели са локације новог стадиона. Њихов одговор на селидбу било је очекивано бацање клетве. Гласила је слично као Гутманова:

"Дабогда Дерби никада не освојио ФА Куп".

Ипак, Дерби јесте освојио трофеј тог такмичења, 1946. године. Како?

"Дерби је изгубио три финала у шест сезона. Када су се пласирали у још једно, против Чарлтона 1946. године, капитен тима Џек Николсон дао је Ромима новац да би тако 'скинули' клетву. Резултат је на крају утакмице био 1:1 и меч је отишао у продужетке, када је лопта буквално пукла. Тај тренутак многи су видели као моменат скидања клетве и Дерби је победио 4:1", пише аутор.

Нису проклињани само стадиони. Норвежани су 1999. добро сазнали и колико опасне могу бити лапонске клетве.

Те године, локални друголигашки дерби Алта -Хамерфест завршен је победом домаћина 2:1 и великом љутњом гостију, изазваном радом арбитра Нилса Микела Сара.

Судија је после утакмице био брутално извеђан у локалним новинама и тако изазван да реагује. Тражио је извињење и запретио да ће у супротном бацити клетву (на лапонском "ганде") због које ће Хамерфест изгубити све утакмице до краја сезоне и на крају испасти из лиге.

Терје Хансен, тренер Хамерфеста, игонориосао је ту претњу.

"Пошто је његов тим одлично почео сезону, испадање у нижи ранг ни у једном тренутку није изгледало као реална могућност. Ипак, после те утакмице Хамерфест је почео да губи утакмице, иако је у многима био бољи ривал. У клубу су најпре сматрали да су порази сплет несрећних околности, али су играчи почели да верују у дејство клетве".

"После разговора са локалцима, тренер је покушао да скине клетву жртвујући харингу на светом камену у околини. Није помогло. Упркос томе, остао је довољно тврдоглав и није пристао да се извини, па је његов тим испао".

Нилс Микел Сара је донедавно био активни судија.

Познатија је клетва коју је "скинула" фудбалска репрезентација Аустралије 2005. године, у баражу за Мундијал у Немачкој.

Наводно је бачена на "сокеросе" 1969. године, после утакмице против Зимбабвеа у оквиру квалификација за Светско првенство 1970. године.

Аустралијанци су повели на пут врача, који је закопао кости у близини њиховог гола и проклео нападаче противничког тима. Аустралија је победила 3:1, али и навукла гнев врача који је тражио 1.000 фунти за своје услуге. Када није исплаћен, "окренуо" је клетву, усмерио је ка Аустралији, која на крају није победила Израел и није отишла на Мундијал.

Аустралија је отишла на Светско првенство 1974. године (није постигла ни гол), а следећи наступ чекала 32 године. Пласман на турнире 1994, 1998. и 2002. испустила је у последњим мечевима квалификацијама, а "сокероси" су клетву највише помињали уочи Мундијала у Француској, 1998. године, када су у одлучујућој утакмици чак водили против Ирана 2:0!

Клетву је наводно скинуо Џон Сафран, аустралијски ТВ аутор, који је отпутовао у Мозамбик 2004. године и констултовао стручњаке за врачеве, да би зауставио лошу срећу своје репрезентације.

Доказ "успеха" његове мисије је одлазак Аустралије на Мундијал у Немачку 2006, где се чак и пласирала у другу рунду и испала од Италије. Играла је у Јужној Африци, а играће и у Бразилу.

Проклињан је и колумбијски клуб Америка де Кали, 1948. године, када је локални зубар Бењамин Уреа, један од његових највећих навијача, био против уласка својих љубимаца у професионални ранг.

"Ако тим икада постане професионалан, заклињем се Богом да никада неће бити шампион. Шта год да уради!", наводно је рекао

Америка је први пут постала шампион 1979. године, а потом освојила 13 титула. Како?

Судећи према тексту на званичном сајту ФИФА, Уреа лично и још група навијача извела је обред егзорцизма (истеривања духова, бесова, ђавола) на самом стадиону Америке. Након 12 месеци, стигла је и прва титула.

Додуше, клетва и даље траје на начин као и Гутманова - Америка никада није била шампион Јужне Америке. Четири пута је губила у финалу Купа Либертадорес...

Наравно, списак проклињаних тимова је огроман, а ово су само поједини примери. Клетве би могле да имају утицај на менталну припрему екипа, а тумачење њиховог утицаја у највећој мери одређују играчи. Фудбалери Бенфике промашивали су у среду и још једном заинтересовали љубитеље фудбала за ову тему.

Да су Кардозо и Родриго остали прибрани и погодили када је требало...

Коментари / 0

Оставите коментар