Nije Benfika jedina "prokleta"! Ima ih još...

Iako su Oskar Kardozo i Rodrigo šutirali i promašivali u penal-seriji, mnogi nalaze razlog sedmog uzastopnog poraza Benfike u evro-finalu i u već čuvenoj kletvi Bele Gutmana. Pročitajte ko je sve i kako proklinjao fudbalske timove.

Fudbal 15.05.2014 | 19:06
Nije Benfika jedina "prokleta"! Ima ih još...

"U narednih 100 godina Benfika neće osvojiti evropski trofej!", navodno je 1962. godine rekao pokojni trener Bela Gutman rukovodstvu kluba iz Lisabona kada je odbijen njegov zahtev za povišicu.

Posle dve uzastopno osvojene titule šampiona Evrope, mađarski stručnjak napustio je Portugal i preselio se u Urugvaj, gde je vodio Penjarol do 1964, kada je preuzeo Austriju, pa se ponovo vratio u Benfiku (1965-1966).

Gutman je ostao upamćen kao trener koji je osvojio poslednji evropski pehar za najpopularniji portugalski klub, ali i kao čovek koji je svojom kletvom "sprečio" isti taj klub da slavi u svim narednim finalima međunarodnih takmičenja.

Do srede uveče, Benfika ih je odigrala sedam i sve izgubila.

Pokušavali su Portugalci dugo da nađu način da se izbore sa tom kletvom. Decenijama postoji anegdota da je i legendarni Euzebio 1990. posetio Gutmanov grob u Beču, uoči finala Kupa šampiona protiv Milana. Nije vredelo ni to - Benfika je izgubila i tu utakmicu 0:1, golom Franka Rajkarda u 68. minutu.

Mnogi smatraju da je kletva mađarskog trenera uticala i na ishod sinoćnjeg finala Lige Evrope. Doduše, nije da se nisu pitali Oskar Kardozo i Rodrigo, koji su loše šutirali u penal seriji.

Gutman nije bio prvi koji se dosetio da u gnevu baci kletvu na klub. To je rađeno i u drugim zemljama, a "mete" su bili stadioni, timovi, igrališta... Britanski list "Gardijan" pozabavio se tom tematikom pre nekoliko godina i naveo nekoliko najzanimljivijih primera.

"Dok je radio kao menadžer Birmingema (1993-1996), Beri Fraj postao je čuven po tome da je mokrio po terenu da bi skinuo kletvu sa kluba", piše u tekstu autora Roba Smita.

Pored toga što je bio poznat i po vulgarnom rečniku, Fraj je zaista mokrio po sva četiri ćoška igrališta stadiona Sent Enrdjuz, kako bi na taj način "skinuo" romsku kletvu.
"Tri meseca nismo pobedili. Bili smo očajni, pa sam odlučio da se is***am na sva četiri ćoška terena, zadržavajući se dok sam gegao po terenu... Da li je upalilo? Pa, počeli smo da pobeđujemo, pa sam na početku mislio da jeste. Potom su me je**eno otpustili, tako da verovatno nije", rekao je Fraj kasnije u intervjuu za magazin "Fourfourtwo".

Proklinjani su i drugi stadioni, iako treneri drugih klubova nisu "zalivali" igralište. Kada je Derbi Kaunti sagradio "Bejzbol graund" 1895. godine, grupa Roma bila je prinuđena da se odseli sa lokacije novog stadiona. Njihov odgovor na selidbu bilo je očekivano bacanje kletve. Glasila je slično kao Gutmanova:

"Dabogda Derbi nikada ne osvojio FA Kup".

Ipak, Derbi jeste osvojio trofej tog takmičenja, 1946. godine. Kako?

"Derbi je izgubio tri finala u šest sezona. Kada su se plasirali u još jedno, protiv Čarltona 1946. godine, kapiten tima Džek Nikolson dao je Romima novac da bi tako 'skinuli' kletvu. Rezultat je na kraju utakmice bio 1:1 i meč je otišao u produžetke, kada je lopta bukvalno pukla. Taj trenutak mnogi su videli kao momenat skidanja kletve i Derbi je pobedio 4:1", piše autor.

Nisu proklinjani samo stadioni. Norvežani su 1999. dobro saznali i koliko opasne mogu biti laponske kletve.

Te godine, lokalni drugoligaški derbi Alta -Hamerfest završen je pobedom domaćina 2:1 i velikom ljutnjom gostiju, izazvanom radom arbitra Nilsa Mikela Sara.

Sudija je posle utakmice bio brutalno izveđan u lokalnim novinama i tako izazvan da reaguje. Tražio je izvinjenje i zapretio da će u suprotnom baciti kletvu (na laponskom "gande") zbog koje će Hamerfest izgubiti sve utakmice do kraja sezone i na kraju ispasti iz lige.

Terje Hansen, trener Hamerfesta, igonoriosao je tu pretnju.

"Pošto je njegov tim odlično počeo sezonu, ispadanje u niži rang ni u jednom trenutku nije izgledalo kao realna mogućnost. Ipak, posle te utakmice Hamerfest je počeo da gubi utakmice, iako je u mnogima bio bolji rival. U klubu su najpre smatrali da su porazi splet nesrećnih okolnosti, ali su igrači počeli da veruju u dejstvo kletve".

"Posle razgovora sa lokalcima, trener je pokušao da skine kletvu žrtvujući haringu na svetom kamenu u okolini. Nije pomoglo. Uprkos tome, ostao je dovoljno tvrdoglav i nije pristao da se izvini, pa je njegov tim ispao".

Nils Mikel Sara je donedavno bio aktivni sudija.

Poznatija je kletva koju je "skinula" fudbalska reprezentacija Australije 2005. godine, u baražu za Mundijal u Nemačkoj.

Navodno je bačena na "sokerose" 1969. godine, posle utakmice protiv Zimbabvea u okviru kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 1970. godine.

Australijanci su poveli na put vrača, koji je zakopao kosti u blizini njihovog gola i prokleo napadače protivničkog tima. Australija je pobedila 3:1, ali i navukla gnev vrača koji je tražio 1.000 funti za svoje usluge. Kada nije isplaćen, "okrenuo" je kletvu, usmerio je ka Australiji, koja na kraju nije pobedila Izrael i nije otišla na Mundijal.

Australija je otišla na Svetsko prvenstvo 1974. godine (nije postigla ni gol), a sledeći nastup čekala 32 godine. Plasman na turnire 1994, 1998. i 2002. ispustila je u poslednjim mečevima kvalifikacijama, a "sokerosi" su kletvu najviše pominjali uoči Mundijala u Francuskoj, 1998. godine, kada su u odlučujućoj utakmici čak vodili protiv Irana 2:0!

Kletvu je navodno skinuo Džon Safran, australijski TV autor, koji je otputovao u Mozambik 2004. godine i konstultovao stručnjake za vračeve, da bi zaustavio lošu sreću svoje reprezentacije.

Dokaz "uspeha" njegove misije je odlazak Australije na Mundijal u Nemačku 2006, gde se čak i plasirala u drugu rundu i ispala od Italije. Igrala je u Južnoj Africi, a igraće i u Brazilu.

Proklinjan je i kolumbijski klub Amerika de Kali, 1948. godine, kada je lokalni zubar Benjamin Urea, jedan od njegovih najvećih navijača, bio protiv ulaska svojih ljubimaca u profesionalni rang.

"Ako tim ikada postane profesionalan, zaklinjem se Bogom da nikada neće biti šampion. Šta god da uradi!", navodno je rekao

Amerika je prvi put postala šampion 1979. godine, a potom osvojila 13 titula. Kako?

Sudeći prema tekstu na zvaničnom sajtu FIFA, Urea lično i još grupa navijača izvela je obred egzorcizma (isterivanja duhova, besova, đavola) na samom stadionu Amerike. Nakon 12 meseci, stigla je i prva titula.

Doduše, kletva i dalje traje na način kao i Gutmanova - Amerika nikada nije bila šampion Južne Amerike. Četiri puta je gubila u finalu Kupa Libertadores...

Naravno, spisak proklinjanih timova je ogroman, a ovo su samo pojedini primeri. Kletve bi mogle da imaju uticaj na mentalnu pripremu ekipa, a tumačenje njihovog uticaja u najvećoj meri određuju igrači. Fudbaleri Benfike promašivali su u sredu i još jednom zainteresovali ljubitelje fudbala za ovu temu.

Da su Kardozo i Rodrigo ostali pribrani i pogodili kada je trebalo...

Komentari / 0

Ostavite komentar