Без подршке допуни Закона о ПДВ-у

Приједлог закона о допуни Закона о порезу на додату вриједност /ПДВ/, чији су предлагачи посланици СДС-а и ПДП-а, данас није наишао на подршку посланика, који већински сматрају да трговци не би смањили цијене производа и поред увођења нулте стопе ПДВ-а, те да закон има предизборну сврху.

Босна и Херцеговина 14.05.2014 | 17:53
Без подршке допуни Закона о ПДВ-у

Образлажући потребу за усвајањем оваквог закона, Весна Крстовић-Спремо  из ПДП-а истакла је да посланици треба да покажу сензибилност за укидање ПДВ-а у предвиђеним категоријама, нарочито за лијекове.

Посланик СДС-а Дарко Бабаљ рекао је да је овај законски приједлог подијелио Управни одбор Управе за индиректно опорезивање /УИО/, те да већина чланова Управног одбора није подржала овај законски приједлог.

Славко Јовичић из СНСД-а сматра да без сагласности УИО није могуће донијети овакав закон, те да се најугроженијем становништву у БиХ може помоћи само израдом "социјалне карте угрожених категорија".

Посланик СДП-а БиХ Анто Домазет рекао је да је нулта ступа у супротности са европским директивама, док је Бошко Томић из СНСД-а напоменуо да се не зна колике би уштеде донијело провођење овог закона, али и да је потребно повећати стопу опорезивања на луксуз.

Шемсудин Мехмедовић из СДА оцијенио је да нема политичке воље у БиХ за опорезивање луксузних роба, наводећи да смањењем ПДВ-а не би дошло до смањења цијена прехрамбених артикала и да би само "лопови профитирали".

Посланик Божо Љубић рекао је да би укидањем ПДВ-а остао проблем како покрити дефицит у фискалној сфери, док је Нико Лозанчић из ХДЗ-а БиХ упозорио да су лијекови у БиХ најскупљи у регији, иако висина стопе ПДВ-а на лијекове није највиша у окружењу.

Младен Иванковић-Лијановић из Народне странке "Радом за бољитак"  сматра да овакав законски приједлог неће ништа значајно промијенити, већ једино системске економске политике, и да је потребно направити велике резове у потрошњи да би се осјећао напредак.

Овим законским актом предвиђа се увођење нулте стопе ПДВ-а за све врсте хљеба и млијека, лијекове, сточну храну без концентрата, сјемена и садни материјал, учила, информационе и комуникационе технологије за предшколско, основно, средње и високо образовање.

Комисија за финансије и буџет Представничког дома није подржала начела овог законског приједлога.

Приједлог закона о утврђивању висине плате запослених у институцијама БиХ, који је у процедуру упутио замјеник предсједавајућег Представничког дома Милорад Живковић из СНСД-а, и Приједлог закона о
измјенама и допунама Закона о граничној контроли прошли су без посланичке расправе.

Коментари / 0

Оставите коментар