Bez podrške dopuni Zakona o PDV-u

Prijedlog zakona o dopuni Zakona o porezu na dodatu vrijednost /PDV/, čiji su predlagači poslanici SDS-a i PDP-a, danas nije naišao na podršku poslanika, koji većinski smatraju da trgovci ne bi smanjili cijene proizvoda i pored uvođenja nulte stope PDV-a, te da zakon ima predizbornu svrhu.

Bosna i Hercegovina 14.05.2014 | 17:53
Bez podrške dopuni Zakona o PDV-u

Obrazlažući potrebu za usvajanjem ovakvog zakona, Vesna Krstović-Spremo  iz PDP-a istakla je da poslanici treba da pokažu senzibilnost za ukidanje PDV-a u predviđenim kategorijama, naročito za lijekove.

Poslanik SDS-a Darko Babalj rekao je da je ovaj zakonski prijedlog podijelio Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/, te da većina članova Upravnog odbora nije podržala ovaj zakonski prijedlog.

Slavko Jovičić iz SNSD-a smatra da bez saglasnosti UIO nije moguće donijeti ovakav zakon, te da se najugroženijem stanovništvu u BiH može pomoći samo izradom "socijalne karte ugroženih kategorija".

Poslanik SDP-a BiH Anto Domazet rekao je da je nulta stupa u suprotnosti sa evropskim direktivama, dok je Boško Tomić iz SNSD-a napomenuo da se ne zna kolike bi uštede donijelo provođenje ovog zakona, ali i da je potrebno povećati stopu oporezivanja na luksuz.

Šemsudin Mehmedović iz SDA ocijenio je da nema političke volje u BiH za oporezivanje luksuznih roba, navodeći da smanjenjem PDV-a ne bi došlo do smanjenja cijena prehrambenih artikala i da bi samo "lopovi profitirali".

Poslanik Božo LJubić rekao je da bi ukidanjem PDV-a ostao problem kako pokriti deficit u fiskalnoj sferi, dok je Niko Lozančić iz HDZ-a BiH upozorio da su lijekovi u BiH najskuplji u regiji, iako visina stope PDV-a na lijekove nije najviša u okruženju.

Mladen Ivanković-Lijanović iz Narodne stranke "Radom za boljitak"  smatra da ovakav zakonski prijedlog neće ništa značajno promijeniti, već jedino sistemske ekonomske politike, i da je potrebno napraviti velike rezove u potrošnji da bi se osjećao napredak.

Ovim zakonskim aktom predviđa se uvođenje nulte stope PDV-a za sve vrste hljeba i mlijeka, lijekove, stočnu hranu bez koncentrata, sjemena i sadni materijal, učila, informacione i komunikacione tehnologije za predškolsko, osnovno, srednje i visoko obrazovanje.

Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma nije podržala načela ovog zakonskog prijedloga.

Prijedlog zakona o utvrđivanju visine plate zaposlenih u institucijama BiH, koji je u proceduru uputio zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Milorad Živković iz SNSD-a, i Prijedlog zakona o
izmjenama i dopunama Zakona o graničnoj kontroli prošli su bez poslaničke rasprave.

Komentari / 0

Ostavite komentar