ММФ неће спашавати Украјину

Директор ММФ-а Кристин Лагард оцјењује да је 17 милијарди долара недовољно да би економска ситуација у Украјини била поправљена.

Свијет 14.05.2014 | 11:01
ММФ неће спашавати Украјину

 Она наглашава да је без политичке стабилности тешко постићи економску стабилност.

У ММФ-у упозоравају на могуће посљедице по свјетску економију због даље ескалације кризе у Украјини.

Алексис Ципрас, лидер Сиризе, главне опозиционе партије Грчке и кандидат за шефа Европске комисије, тврди да ММФ неће спашавати Украјину.

"Они ће примјенити режим `затезања каиша` и тако ће уништити средњу класу", упозорава Ципрас.

Он указује на примјер Грчке у коју је прије четири године дошао ММФ, а онда је грчки народ, како истиче, "подвргнут невиђеној социјалној пљачки".

Украјина је почетком маја добила прву траншу кредита ММФ-а од 3,2 милијарде долара.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

дејан.079

14.05.2014 09:22

Наравно да ће уништити средњу класу, они крену од социјалних давања, па униште нижу класу, укину им све облике помоћи,онда иде удар на запослене у јавном сектору,па и измјене закона које доводе до пропасти привреде,како то код нас популарно зову -реалног сектора, а тиме се смањује и потрошња што додатно гуши привреду,па се задужује и на крају се круг затвара у пат позицији. Задужени градјани због кредита ради просте потрошње, задужена предузећа у покушају очувања ликвидности, задужена држава у покушају спасавања стања, нестанак потрошње значи и престанак привредних активности,а то значи и новца у јавној каси од пореза и сл. Одлазак страних и домаћих предузећа у треће земље због бољег амбијента, изношење новца тајкуна, смањење новца у банкама, раст камата и др. Остаје само банкрот. ММФ је као апарати за одржавање живота, ако помогне у врло кратком периоду, док се утврде начини и ријеши стварни проблем и искључивање, а ако се опстанак базира искључиво на томе и лијепим жељама, молитви, срећи, ...од пацијента нема ништа,боље искључити одмах ММФ.

ОДГОВОРИТЕ