MMF neće spašavati Ukrajinu

Direktor MMF-a Kristin Lagard ocjenjuje da je 17 milijardi dolara nedovoljno da bi ekonomska situacija u Ukrajini bila popravljena.

Svijet 14.05.2014 | 11:01
MMF neće spašavati Ukrajinu

 Ona naglašava da je bez političke stabilnosti teško postići ekonomsku stabilnost.

U MMF-u upozoravaju na moguće posljedice po svjetsku ekonomiju zbog dalje eskalacije krize u Ukrajini.

Aleksis Cipras, lider Sirize, glavne opozicione partije Grčke i kandidat za šefa Evropske komisije, tvrdi da MMF neće spašavati Ukrajinu.

"Oni će primjeniti režim `zatezanja kaiša` i tako će uništiti srednju klasu", upozorava Cipras.

On ukazuje na primjer Grčke u koju je prije četiri godine došao MMF, a onda je grčki narod, kako ističe, "podvrgnut neviđenoj socijalnoj pljački".

Ukrajina je početkom maja dobila prvu tranšu kredita MMF-a od 3,2 milijarde dolara.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

dejan.079

14.05.2014 09:22

Naravno da će uništiti srednju klasu, oni krenu od socijalnih davanja, pa unište nižu klasu, ukinu im sve oblike pomoći,onda ide udar na zaposlene u javnom sektoru,pa i izmjene zakona koje dovode do propasti privrede,kako to kod nas popularno zovu -realnog sektora, a time se smanjuje i potrošnja što dodatno guši privredu,pa se zadužuje i na kraju se krug zatvara u pat poziciji. Zaduženi gradjani zbog kredita radi proste potrošnje, zadužena preduzeća u pokušaju očuvanja likvidnosti, zadužena država u pokušaju spasavanja stanja, nestanak potrošnje znači i prestanak privrednih aktivnosti,a to znači i novca u javnoj kasi od poreza i sl. Odlazak stranih i domaćih preduzeća u treće zemlje zbog boljeg ambijenta, iznošenje novca tajkuna, smanjenje novca u bankama, rast kamata i dr. Ostaje samo bankrot. MMF je kao aparati za održavanje života, ako pomogne u vrlo kratkom periodu, dok se utvrde načini i riješi stvarni problem i isključivanje, a ako se opstanak bazira isključivo na tome i lijepim željama, molitvi, sreći, ...od pacijenta nema ništa,bolje isključiti odmah MMF.

ODGOVORITE