7 ствари због којих мислите да сте гладни

Стомак може да вас превари и да вас натера да помислите да сте гладни. Научите да се одупирете овим “лажним узбунама”.

Здравље 14.05.2014 | 08:32
7 ствари због којих мислите да сте гладни

ДЕХИДРИРАНИ СТЕ - Ако пијете воду то неће убрзати губитак килограма, али и недовољно уношење течности може довести то забуне, па ваш стомак помисли да је гладан, а у ствари је жедан.

ПРЕСТАНИТЕ ДА ГЛЕДАТЕ ФОТОГРАФИЈЕ СА ХРАНОМ - Можда сте затрпани фотографијама, или рекламама, са храном, на којима намирнице изгледају савршено, примамљиво и као да испуштају мирисе од којих нам крене вода на уста. Избегавајте да гледате овакве фотографије, и ређе ћете осетити глад.

НЕ СПАВАТЕ ДОВОЉНО - Ако не спавате довољно, храна изгледа посебно привлачно. Тада посежемо за већим порцијама него што бисмо иначе. Значи, спавајте довољно и нећете бити гладни!

УНОСИТЕ ПРЕВИШЕ ШЕЋЕРА - Истраживање из 2011. године показало је да конзумирање великих количина шећера доводи до хормоналног дисбаланса у цревима. Превише шећера успорава производњу лептина, хормона који сузбија апетит, и омогућава да нас грелин, хормон који мозгу шаље информацију да смо гладни, превари.

ПОД СТРЕСОМ СТЕ - Бриге и проблеми, то јест ако сте стално забринути због нечега, то доводи до раста нивоа грелина, хормона глади. Тај ефекат је још јачи ако пролазимо кроз изузетно стресну ситуацију.

ГЛЕДАЊЕ ТЕЛЕВИЗИЈЕ - Уз телевизор се једе неконтролисаније, нисмо свесни количина које смо унели, и изгледа да можемо бесконачно да једемо, докле год гледамо телевизију, као да осећај ситости не постоји. Избаците ову лошу навику, јер, често, уз телевизију једемо и кад нисмо гладни.

НЕ ОДБИЈАТЕ ЧАШИЦУ - Ако волите да попијете по коју, треба да имате на уму да алкохол такође утиче на снижавање нивоа лептина, који, као што смо рекли, утиче на смањење апетита.

Коментари / 0

Оставите коментар