Црно вино (не)гоји

Амерички научници су недавно доказали да ресвератрол, антиоксиданс који се налази у црном вину, појединим воћкама и црној чоколади, нема никаква чудесна својства по здравље, као што се мислило.

Здравље 14.05.2014 | 06:15
Црно вино (не)гоји

Истраживачи са Универзитета Џонс Хопкинс, међутим, не поричу да ове намирнице имају благотворно дејство на људски организам, али да оно тек треба да се открије.

Ресвератрол, магични састојак, којем су се годинама приписивале заслуге за дуговечност, посебно Француза, налази се у бобичастом воћу, грожђу, црној чоколади, а нарочито у црном вину.

Амерички научници су, међутим, открили да, супротно увреженом мишљењу, овај антиоксиданс нема никакво дејство на смањење ризика од кардиоваскуларних болести и рака.

Током истраживања, чије су резултате објавили у часопису ЈАМА Интернатионал Медецине, они су детаљно проучили тзв. "француски парадокс", односно смањену учесталост кардиоваскуларних болести међу француском популацијом упркос храни богатој холестеролом и засићеним мастима.

Веровало се да се објашњење крије у ресвератролу и другим молекулама антиоксиданских својстава, тј. полифенолима, присутним у црном вину.

Стручњаци Универзитета Џонс Хопкинс су анализирали нивое ресвератрола у узорцима урина 783 становника Тоскане, италијанске области познате по производњи чувеног вина Кјанти.

Резултати тестова су показали да људи чија је исхрана била богата ресвератролом нису живели дуже од оних који су уносили много мање количине тог антиоксиданса. Испоставило се, такође, да нису били заштићенији од кардоваскуларних болести и рака.

"Прича о ресвератролу, којој је поклоњена огромна пажња у медијима, није потврђена", рекао је др Ричард Семба, професор офталмологије на Медицинском факултету Џонс Хопкинс и вођа истраживања.

"Нисмо успели да докажемо да су поједине намирнице и пића добра за наше здравље јер садрже ресвератрол", навео је он.

Упркос негативним резултатима, истраживачи истичу да су поменуте намирнице и даље добре за здравље, али очигледно не због ресвератрола.

Код појединих особа, црно вино, црна чоколада и бобичаство воће утичу на смањење инфламаторних процеса.

"Ако та благотворна својста уопште постоје, оне потичу највероватније из других полифенола или супстанци у тим намерницама", закључио је др Семба чији ће следећи задатак бити управо да открије мистериозни полифенол који би објаснио ове позитивне ефекте.

Коментари / 0

Оставите коментар