Crno vino (ne)goji

Američki naučnici su nedavno dokazali da resveratrol, antioksidans koji se nalazi u crnom vinu, pojedinim voćkama i crnoj čokoladi, nema nikakva čudesna svojstva po zdravlje, kao što se mislilo.

Zdravlje 14.05.2014 | 06:15
Crno vino (ne)goji

Istraživači sa Univerziteta Džons Hopkins, međutim, ne poriču da ove namirnice imaju blagotvorno dejstvo na ljudski organizam, ali da ono tek treba da se otkrije.

Resveratrol, magični sastojak, kojem su se godinama pripisivale zasluge za dugovečnost, posebno Francuza, nalazi se u bobičastom voću, grožđu, crnoj čokoladi, a naročito u crnom vinu.

Američki naučnici su, međutim, otkrili da, suprotno uvreženom mišljenju, ovaj antioksidans nema nikakvo dejstvo na smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti i raka.

Tokom istraživanja, čije su rezultate objavili u časopisu JAMA International Medecine, oni su detaljno proučili tzv. "francuski paradoks", odnosno smanjenu učestalost kardiovaskularnih bolesti među francuskom populacijom uprkos hrani bogatoj holesterolom i zasićenim mastima.

Verovalo se da se objašnjenje krije u resveratrolu i drugim molekulama antioksidanskih svojstava, tj. polifenolima, prisutnim u crnom vinu.

Stručnjaci Univerziteta Džons Hopkins su analizirali nivoe resveratrola u uzorcima urina 783 stanovnika Toskane, italijanske oblasti poznate po proizvodnji čuvenog vina Kjanti.

Rezultati testova su pokazali da ljudi čija je ishrana bila bogata resveratrolom nisu živeli duže od onih koji su unosili mnogo manje količine tog antioksidansa. Ispostavilo se, takođe, da nisu bili zaštićeniji od kardovaskularnih bolesti i raka.

"Priča o resveratrolu, kojoj je poklonjena ogromna pažnja u medijima, nije potvrđena", rekao je dr Ričard Semba, profesor oftalmologije na Medicinskom fakultetu Džons Hopkins i vođa istraživanja.

"Nismo uspeli da dokažemo da su pojedine namirnice i pića dobra za naše zdravlje jer sadrže resveratrol", naveo je on.

Uprkos negativnim rezultatima, istraživači ističu da su pomenute namirnice i dalje dobre za zdravlje, ali očigledno ne zbog resveratrola.

Kod pojedinih osoba, crno vino, crna čokolada i bobičastvo voće utiču na smanjenje inflamatornih procesa.

"Ako ta blagotvorna svojsta uopšte postoje, one potiču najverovatnije iz drugih polifenola ili supstanci u tim namernicama", zaključio je dr Semba čiji će sledeći zadatak biti upravo da otkrije misteriozni polifenol koji bi objasnio ove pozitivne efekte.

Komentari / 0

Ostavite komentar