Украјинска криза се не може ријешити војним путем

Њемачка канцеларка Ангела Меркел је изјавила да се украјинска криза не може ријешити војним путем, али и припријетила Русији новим санкцијама, уколико се Москва не ангажује на стабилизацији стања у том региону.

Свијет 13.05.2014 | 12:51
Украјинска криза се не може ријешити војним путем

"Криза се војним путем не може ријешити", рекла је Меркел за регионални дневник "Вестфаленпост" из Сјеверне Рајне Вестфалије и заложила се за дипломатско рјешење, чиме је, како преносе медији, "очитала лекцију" свима који имају војна размишљања.

Она је нагласила да сви представници региона и украјинско друштво, који се изјашњавају против насиља, морају бити укључени у национални дијалог и да она сама лично "у тој тешкој фази" може увијек изнова разговарати с руским предсједником Владимиром Путином.

Меркелова је, истовремено, припријетила новим, још јачим санкцијама Москви, уколико се "Русија не ангажује за нужну стабилизацију ситуације" и рекла да за то мора и привреда имати разумијевање.

У међувремену је шеф њемачке дипломатије Франк-Валтер Штајнмајер, по трећи пут од избијања кризе, допутовао у Украјину како би помогао успостављању дијалога измеду владе у Кијеву и сепаратиста, послије референдума и проглашења независности источних региона Доњецк и Луганск.

Штајнмајер се на кијевском аеродрому састао са украјинским премијером Арсенијем Јацењуком прије него што је продужио за Одесу, луку на Црном мору која је била поприште сукоба измеду украјинских снага и побуњеника, пренео је Ројтерс.

Оцијенивши да је ситуација у неким дијеловима Украјине и даље опасна, он је нагласио да су предстојећи предсједнички избори у тој земљи од кључног значаја и изразио наду да ће одзив бити велики.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Ристо

13.05.2014 13:22

Како да не.Вама требају ти избори највисе.Намјестицете своје пионе на власт,прогласити изборе легитимним,а онда одмах та власт зове Нато у помоц.И ви онда улазите до граница Русије.То и само то је циљ, све друго је трла баба лан.Ако и сад заје.ете Русе онда вас нико висе неце зауставити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

14.05.2014 11:44

Наравно да не може јер сте војно слабији. Није вам то Р. Српска, Србија, Ирак, Либија и остали. Украјинске власти спремне на "мировни диалог", исте оне што су направиле преврат силом . Фарсе више не пролазе односно лажи. Треба им одмах заврнути гас па да осјете шта су санкције.

ОДГОВОРИТЕ