Ukrajinska kriza se ne može riješiti vojnim putem

Njemačka kancelarka Angela Merkel je izjavila da se ukrajinska kriza ne može riješiti vojnim putem, ali i priprijetila Rusiji novim sankcijama, ukoliko se Moskva ne angažuje na stabilizaciji stanja u tom regionu.

Svijet 13.05.2014 | 12:51
Ukrajinska kriza se ne može riješiti vojnim putem

"Kriza se vojnim putem ne može riješiti", rekla je Merkel za regionalni dnevnik "Vestfalenpost" iz Sjeverne Rajne Vestfalije i založila se za diplomatsko rješenje, čime je, kako prenose mediji, "očitala lekciju" svima koji imaju vojna razmišljanja.

Ona je naglasila da svi predstavnici regiona i ukrajinsko društvo, koji se izjašnjavaju protiv nasilja, moraju biti uključeni u nacionalni dijalog i da ona sama lično "u toj teškoj fazi" može uvijek iznova razgovarati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Merkelova je, istovremeno, priprijetila novim, još jačim sankcijama Moskvi, ukoliko se "Rusija ne angažuje za nužnu stabilizaciju situacije" i rekla da za to mora i privreda imati razumijevanje.

U međuvremenu je šef njemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer, po treći put od izbijanja krize, doputovao u Ukrajinu kako bi pomogao uspostavljanju dijaloga izmedu vlade u Kijevu i separatista, poslije referenduma i proglašenja nezavisnosti istočnih regiona Donjeck i Lugansk.

Štajnmajer se na kijevskom aerodromu sastao sa ukrajinskim premijerom Arsenijem Jacenjukom prije nego što je produžio za Odesu, luku na Crnom moru koja je bila poprište sukoba izmedu ukrajinskih snaga i pobunjenika, preneo je Rojters.

Ocijenivši da je situacija u nekim dijelovima Ukrajine i dalje opasna, on je naglasio da su predstojeći predsjednički izbori u toj zemlji od ključnog značaja i izrazio nadu da će odziv biti veliki.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Risto

13.05.2014 13:22

Kako da ne.Vama trebaju ti izbori najvise.Namjesticete svoje pione na vlast,proglasiti izbore legitimnim,a onda odmah ta vlast zove Nato u pomoc.I vi onda ulazite do granica Rusije.To i samo to je cilj, sve drugo je trla baba lan.Ako i sad zaje.ete Ruse onda vas niko vise nece zaustaviti.

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

14.05.2014 11:44

Naravno da ne može jer ste vojno slabiji. Nije vam to R. Srpska, Srbija, Irak, Libija i ostali. Ukrajinske vlasti spremne na "mirovni dialog", iste one što su napravile prevrat silom . Farse više ne prolaze odnosno laži. Treba im odmah zavrnuti gas pa da osjete šta su sankcije.

ODGOVORITE