Богданић о отпуштању у здравству!?

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић изјавио је данас да у домовима здравља у Српској неће бити смањења плата, нити отпуштања запослених, иако је у овим здравственим установама ситуација врло тешка, што додатно оптерећује велики број вишка радника.

Република Српска 12.05.2014 | 17:57
Богданић о отпуштању у здравству!?

"Нисам ни за какве радикалне мјере, већ да се проблеми рјешавају системски, сарадњом Министарства, Фонда здравственог осигурања и локалних заједница", рекао је Богданић данас у Гацку, након састанка са директорима 22 дома здравља у Српској и начелницима тих локалних заједница.

Он је истакао да ће се Влада Српске, односно ресорно министарство, као и у претходном периоду, максимално заложити да се превазиђе тешка ситуација, те да се очекује да се у рјешавање проблема укључе оснивачи, који су, како је рекао, показали разумијевање на састанку.

Према његовим ријечима, циља окупљања је да се покуша изнаћи рјешење за мале домове здравља који су из објективних разлога у проблемима већ дужи период и који веома тешко функционишу.

Богданић сматра да је једно од могућих рјешења и првих корака у рјешавању тих проблема да се оформи радна група и да се направи правична расподјела средстава, односно да се сагледа који су то домови здравља за које је неопходно да се издвоје додатна средства на уштрб неких других.

Он је указао и на неопходност да начелници, односно локалне заједнице као оснивачи, искажу спремност да финансијски помогну функционисању домова здравља, те апеловао на начелнике да не утичу на
директоре да примају нове раднике, јер су домови здравља преоптерећени вишком заполених.

Богданић није искључио могућност да се у будућности укину мањи домови здравља, напомињући да је исплатније да се угрожени пацијенти превозе санитетским хеликоптером.

Министар је навео да су неки од домове здравља у Срској који предњаче по проблемима - у Дринићу, Оштрој Луци, Дрвару.

Директор Фонда здравственог осигурања Дарко Томаш указао је да је, према анализама из 2012. године, у домовима здравља у Српкој било око 850 вишка запослених, те додао да Фонд према свим домовима здравља на вријеме измирује обавезе које су уговорене према стандарима и нормативима.

"За 25 домова здравља Фонд је у посљедњих четири-пет година дозначавао и већа средства него што је то уговорено, а све с циљем да би се одржали и поред нерационалности коју имају, у смислу вишка
запослених", рекао је Томаш.

Он је поновио да је Фонд спреман да пружити финансијску подршку овим здравственим установама, као и Влада Српске, али да се и локалне заједнице морају укључити у овај проблем.

Вршилац дужности директора Дома здравља Вишеград Љубиша Шкипина каже да је у овој установи стање тешко и да је слична ситуација као и у другим домовима здравља, односно да је основни проблем недостатак новца за редовно пословање.

Као један од проблема овог дома здравља, Шкипина је навео немогућност враћања кредита који су подигли прије двије године да би платили доприносе.

Начелник општине Гацко Милан Радмиловић сматра да је проблем настао јер се у прошлости за примарну заштиту издвајало мање средстава у односу на друге видове здравствене заштите.

"Мора се хитно реаговати. Највећи дуг Дома здравља је према држави за неплаћене пореза и доприноса и то се мора ријешити", рекао је Радмиловић и изразио наду да се заједничким снагама тренутна ситуација
може превазићи.


Коментари / 6

Оставите коментар
Name

колапс

12.05.2014 15:59

Иду избори! Какво отпустање, само јос трпајте, брига вас. СТО СЕ ВАС ТИЦЕ МОЗЕ И ПОТОП ПОСЛЕ ВАС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

петра

12.05.2014 21:04

Ови који сада владају у Здравству не могу ниста урадити. Након Октобра И побједе СДСа , створит це се тим младих И способних људи који могу излијецити посрнуло и болесно здравство Републике Српске

ОДГОВОРИТЕ
Name

реПетра

12.05.2014 21:37

ХА.....ХА!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГАСТАРБАЈТЕР

13.05.2014 16:25

КАКО ЈЕ ТО МОГУЦЕ!!! ДА НЕКО МОЗЕ БИТИ МИНИСТАР ЗДРАВЉА И ИСТОВРЕМЕНО И ПРЕДСЈЕДНИК УО АКЦИОНАРСКОГ ДРУСТВА КОЈЕ СЕ БАВИ ПРУЗАЊЕМ ЗДРАВСТВЕНИХ УСЛУГА (БАЊА ВРУЦИЦА ТЕСЛИЦ) А КОЈЕ ФИНАНСИРА ИСТО ТО МИНИСТАРСТВО, ОДНОСНО ФОНД ЗДРАВСТВА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ... ПА МИНИСТАР ОНДА САМ СЕБИ САЉЕ ФАКТУРУ ЗА ПРУЗАЊЕ УСЛУГА... НАЈВЕЦИ ЈЕ "БАЛКАН ХАОС" КАД СЕ МИНИСТАР САМ СЕБИ ЈАВИ НА ТЕНДЕР ЗА ПРУЗАЊЕ УСЛУГА... А ЈОС КАД ЈЕ МИНИСТАР И НАЈВЕЦИ МАЛИ АКЦИОНАР ОВОГ АКЦИОНАРСКОГ ДРУСТВА - НЕМА ТУ НИКАКВОГ СУКОБА ИНТЕРЕСА РЕЦЕ ПРЕДСЈЕДНИЦА ЗЕЉКА, ЈЕР МИ СМО ИЗ ТЕСЛИЦА????

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДрАган

14.05.2014 15:45

Ситуација у ФЗО је катастрофална. У Добоју је ФЗО фирма за удомљавање страначких војника и нерадника, махом људи који немају ама баш никавог квалитета у било чему а још најмање у томе што раде. Од скора им се придружио и Старчевић само зато што је прешао из ПДП у СНСД па гђа. Каленић само зато што је Предсједник актива жена СНСД ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

гастарбеитер

23.05.2014 15:46

@гастарбајтер: боље следеци пут информиси се мало боље прије него сто остављас овде твоје кафанске прице у коментарима. др богданиц сигурно није највеци мали акцијонар бање. Драго Савковиц је највеци са 2,9% акција онда Стоја Костиц са 2,5 %, па Здравко Остојиц итд.

ОДГОВОРИТЕ