Bogdanić o otpuštanju u zdravstvu!?

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić izjavio je danas da u domovima zdravlja u Srpskoj neće biti smanjenja plata, niti otpuštanja zaposlenih, iako je u ovim zdravstvenim ustanovama situacija vrlo teška, što dodatno opterećuje veliki broj viška radnika.

Republika Srpska 12.05.2014 | 17:57
Bogdanić o otpuštanju u zdravstvu!?

"Nisam ni za kakve radikalne mjere, već da se problemi rješavaju sistemski, saradnjom Ministarstva, Fonda zdravstvenog osiguranja i lokalnih zajednica", rekao je Bogdanić danas u Gacku, nakon sastanka sa direktorima 22 doma zdravlja u Srpskoj i načelnicima tih lokalnih zajednica.

On je istakao da će se Vlada Srpske, odnosno resorno ministarstvo, kao i u prethodnom periodu, maksimalno založiti da se prevaziđe teška situacija, te da se očekuje da se u rješavanje problema uključe osnivači, koji su, kako je rekao, pokazali razumijevanje na sastanku.

Prema njegovim riječima, cilja okupljanja je da se pokuša iznaći rješenje za male domove zdravlja koji su iz objektivnih razloga u problemima već duži period i koji veoma teško funkcionišu.

Bogdanić smatra da je jedno od mogućih rješenja i prvih koraka u rješavanju tih problema da se oformi radna grupa i da se napravi pravična raspodjela sredstava, odnosno da se sagleda koji su to domovi zdravlja za koje je neophodno da se izdvoje dodatna sredstva na uštrb nekih drugih.

On je ukazao i na neophodnost da načelnici, odnosno lokalne zajednice kao osnivači, iskažu spremnost da finansijski pomognu funkcionisanju domova zdravlja, te apelovao na načelnike da ne utiču na
direktore da primaju nove radnike, jer su domovi zdravlja preopterećeni viškom zapolenih.

Bogdanić nije isključio mogućnost da se u budućnosti ukinu manji domovi zdravlja, napominjući da je isplatnije da se ugroženi pacijenti prevoze sanitetskim helikopterom.

Ministar je naveo da su neki od domove zdravlja u Srskoj koji prednjače po problemima - u Driniću, Oštroj Luci, Drvaru.

Direktor Fonda zdravstvenog osiguranja Darko Tomaš ukazao je da je, prema analizama iz 2012. godine, u domovima zdravlja u Srpkoj bilo oko 850 viška zaposlenih, te dodao da Fond prema svim domovima zdravlja na vrijeme izmiruje obaveze koje su ugovorene prema standarima i normativima.

"Za 25 domova zdravlja Fond je u posljednjih četiri-pet godina doznačavao i veća sredstva nego što je to ugovoreno, a sve s ciljem da bi se održali i pored neracionalnosti koju imaju, u smislu viška
zaposlenih", rekao je Tomaš.

On je ponovio da je Fond spreman da pružiti finansijsku podršku ovim zdravstvenim ustanovama, kao i Vlada Srpske, ali da se i lokalne zajednice moraju uključiti u ovaj problem.

Vršilac dužnosti direktora Doma zdravlja Višegrad LJubiša Škipina kaže da je u ovoj ustanovi stanje teško i da je slična situacija kao i u drugim domovima zdravlja, odnosno da je osnovni problem nedostatak novca za redovno poslovanje.

Kao jedan od problema ovog doma zdravlja, Škipina je naveo nemogućnost vraćanja kredita koji su podigli prije dvije godine da bi platili doprinose.

Načelnik opštine Gacko Milan Radmilović smatra da je problem nastao jer se u prošlosti za primarnu zaštitu izdvajalo manje sredstava u odnosu na druge vidove zdravstvene zaštite.

"Mora se hitno reagovati. Najveći dug Doma zdravlja je prema državi za neplaćene poreza i doprinosa i to se mora riješiti", rekao je Radmilović i izrazio nadu da se zajedničkim snagama trenutna situacija
može prevazići.


Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

kolaps

12.05.2014 17:59

Idu izbori! Kakvo otpustanje, samo jos trpajte, briga vas. STO SE VAS TICE MOZE I POTOP POSLE VAS.

ODGOVORITE
Name

petra

12.05.2014 23:04

Ovi koji sada vladaju u Zdravstvu ne mogu nista uraditi. Nakon Oktobra I pobjede SDSa , stvorit ce se tim mladih I sposobnih ljudi koji mogu izlijeciti posrnulo i bolesno zdravstvo Republike Srpske

ODGOVORITE
Name

rePetra

12.05.2014 23:37

HA.....HA!

ODGOVORITE
Name

GASTARBAJTER

13.05.2014 18:25

KAKO JE TO MOGUCE!!! DA NEKO MOZE BITI MINISTAR ZDRAVLJA I ISTOVREMENO I PREDSJEDNIK UO AKCIONARSKOG DRUSTVA KOJE SE BAVI PRUZANJEM ZDRAVSTVENIH USLUGA (BANJA VRUCICA TESLIC) A KOJE FINANSIRA ISTO TO MINISTARSTVO, ODNOSNO FOND ZDRAVSTVA REPUBLIKE SRPSKE... PA MINISTAR ONDA SAM SEBI SALJE FAKTURU ZA PRUZANJE USLUGA... NAJVECI JE "BALKAN HAOS" KAD SE MINISTAR SAM SEBI JAVI NA TENDER ZA PRUZANJE USLUGA... A JOS KAD JE MINISTAR I NAJVECI MALI AKCIONAR OVOG AKCIONARSKOG DRUSTVA - NEMA TU NIKAKVOG SUKOBA INTERESA RECE PREDSJEDNICA ZELJKA, JER MI SMO IZ TESLICA????

ODGOVORITE
Name

ДрАган

14.05.2014 17:45

Ситуација у ФЗО је катастрофална. У Добоју је ФЗО фирма за удомљавање страначких војника и нерадника, махом људи који немају ама баш никавог квалитета у било чему а још најмање у томе што раде. Од скора им се придружио и Старчевић само зато што је прешао из ПДП у СНСД па гђа. Каленић само зато што је Предсједник актива жена СНСД ....

ODGOVORITE
Name

gastarbeiter

23.05.2014 17:46

@gastarbajter: bolje sledeci put informisi se malo bolje prije nego sto ostavljas ovde tvoje kafanske price u komentarima. dr bogdanic sigurno nije najveci mali akcijonar banje. Drago Savkovic je najveci sa 2,9% akcija onda Stoja Kostic sa 2,5 %, pa Zdravko Ostojic itd.

ODGOVORITE