Шта морате урадити како бисте живјели срећније?

Сви жудимо за срећом, али мало ко је има довољно. Да ли тражимо превише? Чак и ако сте по природи “мргуд”, увек можете да урадите ствари које ће вас усрећити.

Здравље 12.05.2014 | 10:56
Шта морате урадити како бисте живјели срећније?

Склапајте пријатељства - Од ширења мреже пословних контаката много је важније неговање старих и стварање нових пријатељских веза. А уколико удвостручите број пријатеља и ваш осећај задовољства ће бити већи, готово једнако као да сте приход повисили за 50 одсто! Склапајте пријатељства на послу и ван њега, у парку, позоришту, на забавама.

Искажите захвалност - Истраживања су показала да “хвала” има благотворно дејство на међуљудске односе јер подстиче размену позитивне енергије и јача, не само приватне, него и пословне везе. Ако похвалите радника и његов труд, имаће жељу да пружи више, ради боље. Још један ефикасан метод је да свако вече напишете листу ствари на којима сте захвални тог дана. Мислите на добре ствари у животу, на оно што имате, а не на оно што вам недостаје. Ово ће вас навести да схватите колико сте већ постигли и да би требало да се поносите.

Када причате са старијим људима на крају животног пута, често можете да чујете нешто попут “волео бих сам да сам имао више храбрости да живим онако како сам хтео”. Имајте на уму да не би требало да бринете о томе шта други мисле или од вас желе. Снове, надања и циљеве одређујете само ви, то је оно што вас чини срећним, па живите пуним плућима. Окружите се људима који вас воле и поштују, који не траже од вас да живите по њиховим правилима. Сами правите изборе, па макар били погрешни, искажите осећања и реците људима све што желите. Срећа је у вашим рукама, зато промените живот већ данас.

Активно радите на остварењу циљева - Према истраживањима, људи који јасно могу да идентификују своје циљеве су до 20 одсто задовољнији животом и сигурнији у себе. Ипак, не заборавите да док јурите велике снове, себи кажете “браво” када направите мали корак. Срећу ћете наћи ако поредите себе са оним што сте били пре неколико дана, а не са оним што бисте могли бити.

Будите племенити - И док се давање сматра несебичним чином, истраживања су показала да је корисније за оног ко даје него за примаоца. Колико је диван осећај помоћи некоме у невољи, знају добровољни даваоци крви, али и сви људи добре воље који су помогли пријатељима и суграђанима када им је било најтеже. Зато, будите племенити, делите оно што имате.

 

Коментари / 0

Оставите коментар