Заплијењено 100.000 гласачких листића

Украјинска војска је зауставила и запленила возило којим су тројица наоружаних мушкараца превозила оружје, муницију и око 100.000 гласачких листића за данашњи референдум у Доњецку, на којима је већ било заокружено “да” за отцепљење овог источног града и оснивање независне државе, јавља “Кијев пост”.

Свијет 11.05.2014 | 13:40
Заплијењено 100.000 гласачких листића

Како је полиција изјавила за “Јукрејн обсервер”, мушкарци, које украјински медији називају “наоружаним терористима”, откривени су у предграђу Доњецка, а листићи су нађени у пртљажнику њиховог возила.


Многи градови на истоку Украјине већ су месец дана под опсадом, а међу њима је и Доњецк, где су проруски сепаратисти, за које се верује да их подржава Москва, заузели главну зграду владе и неколико школа.

Вест о фалсификованим гласичким листића подсећа на сличан инцидент на Криму, региону који се од референдума 16. марта налази у саставу Русије. Виши званичник Беле куће изјавио је за “Ројтерс” да постоје “конкретни
докази” да су неки од листића распоређених у градовима на Криму били унапред обележени.

Руске власти су тврдиле да је на референдуму о Криму 96,7 одсто гласало за прикључење Русији, мада је агенција руске владе касније на свом сајту објавила да је на референдум изашло само 30 одсто гласача,
при чему је само половина гласала за анексију.


Иако се чини да се референдум одвија по плану, чак је и руски председник Владимир Путин позвао на одлагање гласања “како би се обезбедили неопходни услови” за дијалог између локалних представника и власти у Кијеву, јавио је “Дејли бист”.


“Такође смо веома забринути због настојања проруских сепаратиста у Доњецку и Луганску да организују очигледно намештен референдум о независности 11. маја”, изјавио је недавно амерички државни секретар  Џон Кери. “Ми потпуно одбацујемо тај незаконити покушај даље поделе Украјине.”
 

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Западњак

11.05.2014 11:59

Америка и Украјина це и тако сирити лази о гласању, били Избори праведни или не, исто се писе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

11.05.2014 12:19

Западњак, ниста ниси бољи од оних које "нападас". Мора да си видовит па знас?

ОДГОВОРИТЕ