Zaplijenjeno 100.000 glasačkih listića

Ukrajinska vojska je zaustavila i zaplenila vozilo kojim su trojica naoružanih muškaraca prevozila oružje, municiju i oko 100.000 glasačkih listića za današnji referendum u Donjecku, na kojima je već bilo zaokruženo “da” za otcepljenje ovog istočnog grada i osnivanje nezavisne države, javlja “Kijev post”.

Svijet 11.05.2014 | 13:40
Zaplijenjeno 100.000 glasačkih listića

Kako je policija izjavila za “Jukrejn observer”, muškarci, koje ukrajinski mediji nazivaju “naoružanim teroristima”, otkriveni su u predgrađu Donjecka, a listići su nađeni u prtljažniku njihovog vozila.


Mnogi gradovi na istoku Ukrajine već su mesec dana pod opsadom, a među njima je i Donjeck, gde su proruski separatisti, za koje se veruje da ih podržava Moskva, zauzeli glavnu zgradu vlade i nekoliko škola.

Vest o falsifikovanim glasičkim listića podseća na sličan incident na Krimu, regionu koji se od referenduma 16. marta nalazi u sastavu Rusije. Viši zvaničnik Bele kuće izjavio je za “Rojters” da postoje “konkretni
dokazi” da su neki od listića raspoređenih u gradovima na Krimu bili unapred obeleženi.

Ruske vlasti su tvrdile da je na referendumu o Krimu 96,7 odsto glasalo za priključenje Rusiji, mada je agencija ruske vlade kasnije na svom sajtu objavila da je na referendum izašlo samo 30 odsto glasača,
pri čemu je samo polovina glasala za aneksiju.


Iako se čini da se referendum odvija po planu, čak je i ruski predsednik Vladimir Putin pozvao na odlaganje glasanja “kako bi se obezbedili neophodni uslovi” za dijalog između lokalnih predstavnika i vlasti u Kijevu, javio je “Dejli bist”.


“Takođe smo veoma zabrinuti zbog nastojanja proruskih separatista u Donjecku i Lugansku da organizuju očigledno namešten referendum o nezavisnosti 11. maja”, izjavio je nedavno američki državni sekretar  Džon Keri. “Mi potpuno odbacujemo taj nezakoniti pokušaj dalje podele Ukrajine.”
 

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Zapadnjak

11.05.2014 13:59

Amerika i Ukrajina ce i tako siriti lazi o glasanju, bili Izbori pravedni ili ne, isto se pise.

ODGOVORITE
Name

Istina

11.05.2014 14:19

Zapadnjak, nista nisi bolji od onih koje "napadas". Mora da si vidovit pa znas?

ODGOVORITE