Распад Оружаних снага БиХ по узору на ЈНА?!

Пензионисани генерал Војске Републике Српске Милорад Кутлешић истиче да би се Оружане снаге /ОС/ БиХ распала у случају било каквог сукоба и оцјењује да је велика грешка начињена када је укинута Војска Српске.

Босна и Херцеговина 10.05.2014 | 23:00
Распад Оружаних снага БиХ по узору на ЈНА?!

Тврдња да ће укидање Војске Републике Српске и стварање заједничке војске бити пуно јефтиније показала се нетачном, прецизира Кутлешић и наглашава да анализе показују да више коштају Оружане снаге БиХ него што је коштала Војска Српске.

"Сасвим је сигурно да би се у случају оружаног сукоба на територији БиХ ОС распале по узору на бившу ЈНА 1992. године, јер би сваки војник отишао свом народу и све ово што су радили за заједничке ОС БиХ последњих година не би имало никаквог смисла", наглашава Кутлешић у интервјуу Срни.

Кутлешић сматра да је предсједник Републике Српске Милорад Додик у потпуности био у праву када се својевремено заузимао за потпуну демилитаризацију БиХ.

Поводом 12. маја – Дана Војске Републике Српске и Дана бораца одбрамбено - отаџбинског рата, он напомиње да је Војска Српске дала немјерљив допринос стварању Републике Српске и заштити српског народа од геноцида на простору БиХ.

Кутлешић оцјењује да БиХ не може ући у НАТО са постојећим ОС, јер тај војни савез жели савремене, опремљене и обучене снаге.

"НАТО савез има за циљ да нам прода наоружање и опрему и да нас задужи и доведе у ропство, тако што ће нам постављати услове које не можемо испунити", сматра он.

Подсјећајући да је Трећи пјешадијски /Република Српска/ пук ОС БиХ наставио да баштини традицију Војске Српске, Кутлешић упозорава да се његово постојање искључиво своди на обиљежавање важних историјских датума.

"Контроверзно је што су приликом обиљежавања Дана Војске Српске постројени војници који нису учествовали у одбрамбено-отаџбинском рату са обиљежјима БиХ на рукаву. Парадоксалну ситуацију имамо и приликом сахрана наших генерала и бораца када почасну паљбу дају војници који на рукаву имају ознаке БиХ", наводи Кутлешић.

Он истиче да за борце није прихватљиво да се на таквим свечаностима не свира химна Републике Српске и да нема заставе Републике Српске.

Када је ријеч о материјално-социјалном положају борачких категорија у Републици Српској, Кутлешић оцјењује да власти Републике Српске предузимају све што је у њиховој могућности да ријеше проблеме.

Што се тиче незадовољства Удружења ветерана Републике Српске положајем борачких категорија у Српској, Кутлешић подржава све оправдане захтјеве бораца, али не и методе којима се то незадовољство исказује, и поручује да је потребно све рјешавати унутар институција Републике Српске.

Истичући да Федерацији БиХ годинама опструише враћање 240 војних станова, углавном бивших припадника ЈНА, Кутлешић подсјећа да је Европски суд за људска права у Стразбуру наложо Федерацији да врати те станове и да Влада Федерације формира комисију - али да она још није ни формирана.

Кутлешић сматра да Република Српска мора свим средствима да помогне одбрану највиших официра Српске и бивших званичника који су годинама заточени у Хашком трибуналу.

У организацији Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова, у Бањалуци ће данас и сутра бити обиљежен Дан Војске Српске и Дан бораца одбрамбено-отаџбинског рата.

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

Силвер

10.05.2014 21:34

Ма какви сукоби,ни ко има напасти Босну а ни кога она...што је било рата,било је и никад се више не поновило!Хрватска је сад у Европској Унији,Србија иде тим путем,гарант су Дејтонском споразуму,тако да до рата није ником!

ОДГОВОРИТЕ
Name

за генерала

10.05.2014 22:34

Дал је војска БиХ у распаду ил не то они знају а ту је парола колко пара толко и музике. Ови остали ставови су само покусај да се додвори СНСДу да би га Баја узео у какав Сенат или гдје било гдје има неких пара. Ал посље избора у октобру прва војска која це да се распадне је војска СНСДа. Остало це да функционисе мање висе ко и прије само уз мање тензија и висе договора.

ОДГОВОРИТЕ
Name

баја

11.05.2014 00:37

Друг Миле це уз бозију помоц и војску да врати РС,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јеси Папак

11.05.2014 03:10

Па каква ће ознака у БиХ бити на рукаву него БиХ неће арапску ознаку сигурно, не свадјај народ, доста крви и глад је у држави, разговарај о стварима које би дали посао омладини и хљеб у руке, а не пуску у руке. Само са стране гледано.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јагуар

11.05.2014 04:06

Сада само мозес да прицас, ниста ти друго И не преостаје, примај пензију И сути имају људи који воде рацуна о томе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сwеден

11.05.2014 05:22

Ја мислим да је ово Додиково подривање и бацање прасине у оци биједном народу који гладан а није луд да гине за идеале неције

ОДГОВОРИТЕ
Name

ММ

11.05.2014 05:33

Додик је рат гледао на тв из Србије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вукови с Вучијака

11.05.2014 05:57

Генерале дијелом сте у праву а већином нисте. Док смо имали своју Војску, искрено, нисмо имали шта да једемо а вас неколико Официра ВРС сте живјели одлично, а ништа нисте радили. Вас неколицина се добро удомила док смо ми Борци били само фигуре за прославе. Ви сте примали плате од Државе а ми радили у пољима и састављали крај с крајем.На жалост навикнути сте на лагодан живот без рада. Међутим, Генерале тек сада дижете свој глас након добре пензије коју вам дају из Сарајева, зашто се нисте бунили раније. Искрено нисте ви Генарал, само СРБИЈА има Генерале, овдје код нас су осредњи официри, па тако и ви.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лакy

11.05.2014 05:58

Несто не видим коментаре када Додик казе паметно.'Ајмо,3-4, сад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

анте

11.05.2014 06:02

Нису ни овоме сви на броју.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Несо

11.05.2014 06:51

Орузане снаге не требају не знам кога оне бране и од кога!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДПС

11.05.2014 06:56

Имајте херц па је направите поново. Мислим на ВРС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ракан

11.05.2014 07:19

Војска Српске нам је итекако потребна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сале

11.05.2014 07:33

Свака ти је на мјесту генерале, зивјела Војска Републике Српске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

перо

11.05.2014 07:37

само паметно, све се мозе, "ако ниси јаци од непријатеља, приклони му се и изнутра га униставај"

ОДГОВОРИТЕ
Name

пајо

11.05.2014 07:39

Ми у ФБиХ имамо 100 000 мудзахедина до зуба наорузаних. имамо у сваком тренутку по пар хиљада на ратистима сиром свијета. Ни нама не треба војска.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПАПАГАЈ

11.05.2014 08:05

Разумјем језик генерала, јер њему у глави још тутње тенкови, али не разумјем данашње српске политичаре који мисле и говоре као генерали...

ОДГОВОРИТЕ
Name

БАЛЦАН БОY

12.05.2014 08:02

КАД СЕ ПРОДЈЕМО ДЕМАГОГИЈЕ И СТАЛНЕ ПРЈЕТЊЕ РАТОМ А ПОЦНЕМО РАДИТИ МОЗДА НАМ ДЈЕЦА И ОСТАНУ ОВДЈЕ А НЕ ДА БЈЕЗЕ ГЛАВОМ БЕЗ ОБЗИРА

ОДГОВОРИТЕ