Raspad Oružanih snaga BiH po uzoru na JNA?!

Penzionisani general Vojske Republike Srpske Milorad Kutlešić ističe da bi se Oružane snage /OS/ BiH raspala u slučaju bilo kakvog sukoba i ocjenjuje da je velika greška načinjena kada je ukinuta Vojska Srpske.

Bosna i Hercegovina 10.05.2014 | 23:00
Raspad Oružanih snaga BiH po uzoru na JNA?!

Tvrdnja da će ukidanje Vojske Republike Srpske i stvaranje zajedničke vojske biti puno jeftinije pokazala se netačnom, precizira Kutlešić i naglašava da analize pokazuju da više koštaju Oružane snage BiH nego što je koštala Vojska Srpske.

"Sasvim je sigurno da bi se u slučaju oružanog sukoba na teritoriji BiH OS raspale po uzoru na bivšu JNA 1992. godine, jer bi svaki vojnik otišao svom narodu i sve ovo što su radili za zajedničke OS BiH poslednjih godina ne bi imalo nikakvog smisla", naglašava Kutlešić u intervjuu Srni.

Kutlešić smatra da je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u potpunosti bio u pravu kada se svojevremeno zauzimao za potpunu demilitarizaciju BiH.

Povodom 12. maja – Dana Vojske Republike Srpske i Dana boraca odbrambeno - otadžbinskog rata, on napominje da je Vojska Srpske dala nemjerljiv doprinos stvaranju Republike Srpske i zaštiti srpskog naroda od genocida na prostoru BiH.

Kutlešić ocjenjuje da BiH ne može ući u NATO sa postojećim OS, jer taj vojni savez želi savremene, opremljene i obučene snage.

"NATO savez ima za cilj da nam proda naoružanje i opremu i da nas zaduži i dovede u ropstvo, tako što će nam postavljati uslove koje ne možemo ispuniti", smatra on.

Podsjećajući da je Treći pješadijski /Republika Srpska/ puk OS BiH nastavio da baštini tradiciju Vojske Srpske, Kutlešić upozorava da se njegovo postojanje isključivo svodi na obilježavanje važnih istorijskih datuma.

"Kontroverzno je što su prilikom obilježavanja Dana Vojske Srpske postrojeni vojnici koji nisu učestvovali u odbrambeno-otadžbinskom ratu sa obilježjima BiH na rukavu. Paradoksalnu situaciju imamo i prilikom sahrana naših generala i boraca kada počasnu paljbu daju vojnici koji na rukavu imaju oznake BiH", navodi Kutlešić.

On ističe da za borce nije prihvatljivo da se na takvim svečanostima ne svira himna Republike Srpske i da nema zastave Republike Srpske.

Kada je riječ o materijalno-socijalnom položaju boračkih kategorija u Republici Srpskoj, Kutlešić ocjenjuje da vlasti Republike Srpske preduzimaju sve što je u njihovoj mogućnosti da riješe probleme.

Što se tiče nezadovoljstva Udruženja veterana Republike Srpske položajem boračkih kategorija u Srpskoj, Kutlešić podržava sve opravdane zahtjeve boraca, ali ne i metode kojima se to nezadovoljstvo iskazuje, i poručuje da je potrebno sve rješavati unutar institucija Republike Srpske.

Ističući da Federaciji BiH godinama opstruiše vraćanje 240 vojnih stanova, uglavnom bivših pripadnika JNA, Kutlešić podsjeća da je Evropski sud za ljudska prava u Strazburu naložo Federaciji da vrati te stanove i da Vlada Federacije formira komisiju - ali da ona još nije ni formirana.

Kutlešić smatra da Republika Srpska mora svim sredstvima da pomogne odbranu najviših oficira Srpske i bivših zvaničnika koji su godinama zatočeni u Haškom tribunalu.

U organizaciji Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, u Banjaluci će danas i sutra biti obilježen Dan Vojske Srpske i Dan boraca odbrambeno-otadžbinskog rata.

Komentari / 18

Ostavite komentar
Name

Silver

10.05.2014 21:34

Ma kakvi sukobi,ni ko ima napasti Bosnu a ni koga ona...što je bilo rata,bilo je i nikad se više ne ponovilo!Hrvatska je sad u Evropskoj Uniji,Srbija ide tim putem,garant su Dejtonskom sporazumu,tako da do rata nije nikom!

ODGOVORITE
Name

za generala

10.05.2014 22:34

Dal je vojska BiH u raspadu il ne to oni znaju a tu je parola kolko para tolko i muzike. Ovi ostali stavovi su samo pokusaj da se dodvori SNSDu da bi ga Baja uzeo u kakav Senat ili gdje bilo gdje ima nekih para. Al poslje izbora u oktobru prva vojska koja ce da se raspadne je vojska SNSDa. Ostalo ce da funkcionise manje vise ko i prije samo uz manje tenzija i vise dogovora.

ODGOVORITE
Name

baja

11.05.2014 00:37

Drug Mile ce uz boziju pomoc i vojsku da vrati RS,

ODGOVORITE
Name

Jesi Papak

11.05.2014 03:10

Pa kakva će oznaka u BiH biti na rukavu nego BiH neće arapsku oznaku sigurno, ne svadjaj narod, dosta krvi i glad je u državi, razgovaraj o stvarima koje bi dali posao omladini i hljeb u ruke, a ne pusku u ruke. Samo sa strane gledano.

ODGOVORITE
Name

Jaguar

11.05.2014 04:06

Sada samo mozes da pricas, nista ti drugo I ne preostaje, primaj penziju I suti imaju ljudi koji vode racuna o tome

ODGOVORITE
Name

Sweden

11.05.2014 05:22

Ja mislim da je ovo Dodikovo podrivanje i bacanje prasine u oci bijednom narodu koji gladan a nije lud da gine za ideale necije

ODGOVORITE
Name

MM

11.05.2014 05:33

Dodik je rat gledao na tv iz Srbije.

ODGOVORITE
Name

Vukovi s Vučijaka

11.05.2014 05:57

Generale dijelom ste u pravu a većinom niste. Dok smo imali svoju Vojsku, iskreno, nismo imali šta da jedemo a vas nekoliko Oficira VRS ste živjeli odlično, a ništa niste radili. Vas nekolicina se dobro udomila dok smo mi Borci bili samo figure za proslave. Vi ste primali plate od Države a mi radili u poljima i sastavljali kraj s krajem.Na žalost naviknuti ste na lagodan život bez rada. Međutim, Generale tek sada dižete svoj glas nakon dobre penzije koju vam daju iz Sarajeva, zašto se niste bunili ranije. Iskreno niste vi Genaral, samo SRBIJA ima Generale, ovdje kod nas su osrednji oficiri, pa tako i vi.

ODGOVORITE
Name

laky

11.05.2014 05:58

Nesto ne vidim komentare kada Dodik kaze pametno.'Ajmo,3-4, sad.

ODGOVORITE
Name

ante

11.05.2014 06:02

Nisu ni ovome svi na broju.

ODGOVORITE
Name

Neso

11.05.2014 06:51

Oruzane snage ne trebaju ne znam koga one brane i od koga!

ODGOVORITE
Name

DPS

11.05.2014 06:56

Imajte herc pa je napravite ponovo. Mislim na VRS.

ODGOVORITE
Name

rakan

11.05.2014 07:19

Vojska Srpske nam je itekako potrebna.

ODGOVORITE
Name

sale

11.05.2014 07:33

Svaka ti je na mjestu generale, zivjela Vojska Republike Srpske.

ODGOVORITE
Name

pero

11.05.2014 07:37

samo pametno, sve se moze, "ako nisi jaci od neprijatelja, prikloni mu se i iznutra ga unistavaj"

ODGOVORITE
Name

pajo

11.05.2014 07:39

Mi u FBiH imamo 100 000 mudzahedina do zuba naoruzanih. imamo u svakom trenutku po par hiljada na ratistima sirom svijeta. Ni nama ne treba vojska.

ODGOVORITE
Name

PAPAGAJ

11.05.2014 08:05

Razumjem jezik generala, jer njemu u glavi još tutnje tenkovi, ali ne razumjem današnje srpske političare koji misle i govore kao generali...

ODGOVORITE
Name

BALCAN BOY

12.05.2014 08:02

KAD SE PRODJEMO DEMAGOGIJE I STALNE PRJETNJE RATOM A POCNEMO RADITI MOZDA NAM DJECA I OSTANU OVDJE A NE DA BJEZE GLAVOM BEZ OBZIRA

ODGOVORITE