Несташица лијекова на сјеверу Космета

На северу Косова и Метохије у државним апотекама изражена је несташица лекова а са сличним проблемом суочава се и Здраствени центар у Косовској Митровици.

Србија 10.05.2014 | 21:07
Несташица лијекова на сјеверу Космета

Несташица је резултат пооштрене контроле увоза лекова на север Косова из централне Србије преко прелаза Јариње и Брњак.

Директор Здраственог центра у Косовској Митровици др Милан Ивановић изјавио је Тањугу да проблем са снабдевеношћу лековима имају од дана увођења наплате дажбина и такси на административној линији између Косова и Метохије и централне Србије.

Косовска царинска служба отежава, а понекад и онемогућава транспорт неопходних лекова, на тај начин отежава лечење наших пацијената,” рекао је Ивановић додајући да је косовска царина јуче зауставила пошиљку лекова намењену болници у Митровици.

“Косовска царина зауставља наше лекове, па су тако у току јучерашњег дана зауставили неке неопходне лекове - албумине за лечење најтежих боленсика, реагенсе за трансфузију крви, траке за глукозу, биохемијске реагенсе,” рекао је он.

Возило које је превозило лекове, казао је Ивановић, заплењено је, возачу је написана пријава и такво понашање косовских цариника може да се одрази врло негативно и остави последице по здравље наших пацијената.

Он је објаснио да се у Здравственом центру у Митровици лечи доста тешких болесника и да је у овом тренутку 50 процената пацијената који су на стационарном лечењу из других делова Косова и Метоихије.

“Због недостатка лекова у апотекама и здравственим установама јужно од реке Ибар лечење се не наставља кућним и амбулантским третманом већ људи долазе у митровичку болницу,” објаснио је Ивановић.

Због понашања косовских цариника и недостатка албумина, нагласио је Ивановић, животи најтеже оболелих пацијената су додатно угрожени.

Убрзо након успостављања интегрисаног система управљања прелазима на северу Косова српске веледрогерије су због нерегулисаних процедуралних радњи онемогућене да допремају лекове на север Косова.

Министар Александар Вулин који је у претходној Влади био задужен за Косово изјавио је овим поводом да је добрим делом оно што је интервентно решено и да је стигло све што је недостајало.

Већину лекова смо обезбедили и северно и јужно па и неких ствари који нису лекови, рекао је Вулин.

“Суштински проблем је то што ми хоћемо да се лекови ослободе ПДВ-а, иначе би били веома скупи и овде не би могли да се купује, имамо сва обећања д аће се то десити имамо и подршклу међународне заједнице д аће се то десити,” рекао је Вулин.

У државним апотекама на северу Косова је такође изражена несташица лекова и како су рекли надлежни из ових установа ситуација, ако се нешто не промени, биће све гора.

Оваква ситуација је додатни удар на џеп пацијената са севера Косова који су приморани да лекове купују у приватним апотекама.

Коментари / 0

Оставите коментар