Nestašica lijekova na sjeveru Kosmeta

Na severu Kosova i Metohije u državnim apotekama izražena je nestašica lekova a sa sličnim problemom suočava se i Zdrastveni centar u Kosovskoj Mitrovici.

Srbija 10.05.2014 | 21:07
Nestašica lijekova na sjeveru Kosmeta

Nestašica je rezultat pooštrene kontrole uvoza lekova na sever Kosova iz centralne Srbije preko prelaza Jarinje i Brnjak.

Direktor Zdrastvenog centra u Kosovskoj Mitrovici dr Milan Ivanović izjavio je Tanjugu da problem sa snabdevenošću lekovima imaju od dana uvođenja naplate dažbina i taksi na administrativnoj liniji između Kosova i Metohije i centralne Srbije.

Kosovska carinska služba otežava, a ponekad i onemogućava transport neophodnih lekova, na taj način otežava lečenje naših pacijenata,” rekao je Ivanović dodajući da je kosovska carina juče zaustavila pošiljku lekova namenjenu bolnici u Mitrovici.

“Kosovska carina zaustavlja naše lekove, pa su tako u toku jučerašnjeg dana zaustavili neke neophodne lekove - albumine za lečenje najtežih bolensika, reagense za transfuziju krvi, trake za glukozu, biohemijske reagense,” rekao je on.

Vozilo koje je prevozilo lekove, kazao je Ivanović, zaplenjeno je, vozaču je napisana prijava i takvo ponašanje kosovskih carinika može da se odrazi vrlo negativno i ostavi posledice po zdravlje naših pacijenata.

On je objasnio da se u Zdravstvenom centru u Mitrovici leči dosta teških bolesnika i da je u ovom trenutku 50 procenata pacijenata koji su na stacionarnom lečenju iz drugih delova Kosova i Metoihije.

“Zbog nedostatka lekova u apotekama i zdravstvenim ustanovama južno od reke Ibar lečenje se ne nastavlja kućnim i ambulantskim tretmanom već ljudi dolaze u mitrovičku bolnicu,” objasnio je Ivanović.

Zbog ponašanja kosovskih carinika i nedostatka albumina, naglasio je Ivanović, životi najteže obolelih pacijenata su dodatno ugroženi.

Ubrzo nakon uspostavljanja integrisanog sistema upravljanja prelazima na severu Kosova srpske veledrogerije su zbog neregulisanih proceduralnih radnji onemogućene da dopremaju lekove na sever Kosova.

Ministar Aleksandar Vulin koji je u prethodnoj Vladi bio zadužen za Kosovo izjavio je ovim povodom da je dobrim delom ono što je interventno rešeno i da je stiglo sve što je nedostajalo.

Većinu lekova smo obezbedili i severno i južno pa i nekih stvari koji nisu lekovi, rekao je Vulin.

“Suštinski problem je to što mi hoćemo da se lekovi oslobode PDV-a, inače bi bili veoma skupi i ovde ne bi mogli da se kupuje, imamo sva obećanja d aće se to desiti imamo i podršklu međunarodne zajednice d aće se to desiti,” rekao je Vulin.

U državnim apotekama na severu Kosova je takođe izražena nestašica lekova i kako su rekli nadležni iz ovih ustanova situacija, ako se nešto ne promeni, biće sve gora.

Ovakva situacija je dodatni udar na džep pacijenata sa severa Kosova koji su primorani da lekove kupuju u privatnim apotekama.

Komentari / 0

Ostavite komentar