Реформе и европске интеграције - једини пут

Шеф словачке дипломатије Мирослав Лајча кпоручио је данас у Београду да се имиџ Србије у Европи захваљујући Влади и институцијама значајно побољшао и да је сада ред да то осете и грађани, а да су економске реформе и европске интеграције једини пут за то.

Србија 09.05.2014 | 18:22
Реформе и европске интеграције - једини пут

"Парламентарни избори потврдили су да грађани подржавају такав правац", рекао је Лајчак на заједничкој конференцији за новинаре са министром иностраних послова Србије Ивицом Дачићем.

Дачић је подсетио да је Словачка снажно и у континуитету подржавала евроинтеграције Србије и захвалио се на томе, као и на принципијелној подршци његове земље ставовима Србије о Косову."А став Србије је да се кроз дијалог и неизбежне компромисе дође до решења које би било обострано прихватљиво", рекао је Дачић.

Двојица министара су се сложила да су билатерални односи изузетно добри и оценила да постоји простор да и ниво економске сарадње достигне висок ниво политичких односа.Дачић је подсетио да је обим спољнотрговинске размене између две земље прошле године износио пола милијарде евра и да то може бити и боље, а Лајчак је рекао да су енергетика и инфраструктура области за које су словачки привредници највише заинтерсовани.

Дачић је, такође, рекао да је Словачка иницирала да на јесен буде одржан састанак земаља Вишеградске групе и Западног Балкана и додао да ће Србија на том састанку учествовати.Говорећи о словачким искуствима и процеса евроинтеграција, Лајчак је подсетио да је његова земља пре 15 година важила за "црну рупу" у Европи, а да сада важи за једну од најуспешнијих.

"Србија може да искористи словачка искуштва. Драго ми је да је Србија на добром путу,а Словачка је ту да помогне", рекао је Лајчак.Напоменувши да им је ово пети сусрет од понедељка, српски министар је нагласио да је Словачка за Србију увек била партнер од посебне важности, Дачић је рекао да се залаже за то да Србији пријатељске земље, које је подржавју, треба да имају предности у сарадњи."Ми смо понекад чудни.

Желимо да нас подржавају, љутимо се кад нас неко не подржава, а кад треба да дамо посао некоме, онда се удварамо другима. Морамо са свима да сарађујемо, али пријатељство не значи:''Само ви нас подржавајте, а послове ћемо давати другима'' ", нагласио је Дачић.

Лајчак није имао значајније примедбе када је рец о пословању словачких фирми у Србији, али је додао да се залаже за то да све буде транспарентно и фер.Упитан да ли би формирање војске Косова могло да угрози преговоре Београда и Приштине, Лајчак је подсетио да је постизање Бриселског споразума веома важно, да је Дачић показао храброст, мудрост и одговорност и да је реч о одлуци која Србију води ка Европи.

"Важно је да се тај процес настави, а најбоље је да се појединачна питања разматрају у оквиру преговора", додао је Лајчак.Према Дачићевим речима, Лајчак у Србији борави и поводом конференције "Словаци и Срби, историја и садашњост", а посетиће и Ковачицу, познату по наивним сликарима, Словацима.

У том контексту Дачић је рекао да је Србија и званично иницирала наива уврсти у нематеријално наслеђе УНЕСКО.

 

Коментари / 0

Оставите коментар