Reforme i evropske integracije - jedini put

Šef slovačke diplomatije Miroslav Lajča kporučio je danas u Beogradu da se imidž Srbije u Evropi zahvaljujući Vladi i institucijama značajno poboljšao i da je sada red da to osete i građani, a da su ekonomske reforme i evropske integracije jedini put za to.

Srbija 09.05.2014 | 18:22
Reforme i evropske integracije - jedini put

"Parlamentarni izbori potvrdili su da građani podržavaju takav pravac", rekao je Lajčak na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ministrom inostranih poslova Srbije Ivicom Dačićem.

Dačić je podsetio da je Slovačka snažno i u kontinuitetu podržavala evrointegracije Srbije i zahvalio se na tome, kao i na principijelnoj podršci njegove zemlje stavovima Srbije o Kosovu."A stav Srbije je da se kroz dijalog i neizbežne kompromise dođe do rešenja koje bi bilo obostrano prihvatljivo", rekao je Dačić.

Dvojica ministara su se složila da su bilateralni odnosi izuzetno dobri i ocenila da postoji prostor da i nivo ekonomske saradnje dostigne visok nivo političkih odnosa.Dačić je podsetio da je obim spoljnotrgovinske razmene između dve zemlje prošle godine iznosio pola milijarde evra i da to može biti i bolje, a Lajčak je rekao da su energetika i infrastruktura oblasti za koje su slovački privrednici najviše zaintersovani.

Dačić je, takođe, rekao da je Slovačka inicirala da na jesen bude održan sastanak zemalja Višegradske grupe i Zapadnog Balkana i dodao da će Srbija na tom sastanku učestvovati.Govoreći o slovačkim iskustvima i procesa evrointegracija, Lajčak je podsetio da je njegova zemlja pre 15 godina važila za "crnu rupu" u Evropi, a da sada važi za jednu od najuspešnijih.

"Srbija može da iskoristi slovačka iskuštva. Drago mi je da je Srbija na dobrom putu,a Slovačka je tu da pomogne", rekao je Lajčak.Napomenuvši da im je ovo peti susret od ponedeljka, srpski ministar je naglasio da je Slovačka za Srbiju uvek bila partner od posebne važnosti, Dačić je rekao da se zalaže za to da Srbiji prijateljske zemlje, koje je podržavju, treba da imaju prednosti u saradnji."Mi smo ponekad čudni.

Želimo da nas podržavaju, ljutimo se kad nas neko ne podržava, a kad treba da damo posao nekome, onda se udvaramo drugima. Moramo sa svima da sarađujemo, ali prijateljstvo ne znači:''Samo vi nas podržavajte, a poslove ćemo davati drugima'' ", naglasio je Dačić.

Lajčak nije imao značajnije primedbe kada je rec o poslovanju slovačkih firmi u Srbiji, ali je dodao da se zalaže za to da sve bude transparentno i fer.Upitan da li bi formiranje vojske Kosova moglo da ugrozi pregovore Beograda i Prištine, Lajčak je podsetio da je postizanje Briselskog sporazuma veoma važno, da je Dačić pokazao hrabrost, mudrost i odgovornost i da je reč o odluci koja Srbiju vodi ka Evropi.

"Važno je da se taj proces nastavi, a najbolje je da se pojedinačna pitanja razmatraju u okviru pregovora", dodao je Lajčak.Prema Dačićevim rečima, Lajčak u Srbiji boravi i povodom konferencije "Slovaci i Srbi, istorija i sadašnjost", a posetiće i Kovačicu, poznatu po naivnim slikarima, Slovacima.

U tom kontekstu Dačić je rekao da je Srbija i zvanično inicirala naiva uvrsti u nematerijalno nasleđe UNESKO.

 

Komentari / 0

Ostavite komentar