Не бацајте тоз од кафе

Шољица “мале црне” неодољивог мириса и укуса многима је најбољи јутарњи савезник и омиљено дневно окрепљење. Али, да ли сте знали да је и њен талог вишеструко користан?

Мода и љепота 09.05.2014 | 10:30
Не бацајте тоз од кафе

Пре него што га се отарасите, размислите да ли би можда било боље да га сачувате и касније употребите за улепшавање, заштиту од инсеката, освежење стана или као храну за биљке. Питате се како?

* Ако вам је, рецимо, потребан пилинг, када попијете кафу, преостали талог помешајте са медом. Смеша коју сте добили је одлична за пилинг тела и лица, али и као средство против целулита.

* Када је вашој коси потребно освежење, увек можете да направите маску од талога. Процес је врло једноставан, јер све што треба да урадите јесте да га утрљате пре шампонирања и оставите неколико минута. Када косу исперете водом, изненадићете се изненадним сјајем власи. Ово, додуше, не важи за плавуше, јер би им коса неприродно потамнела.

* Уколико желите да се заштитите од досадних инсеката, опет можете да искористите талог. Утрљајте га на места која су најподложнија нападу комараца, јер ће их снажан мирис кафеног остатка сигурно отерати.

* А да бисте се решили непријатних мириса у стану, ставите талог у мању посуду и поставите га у фрижидер или поред канте за смеће.

* Кафени “остатак” је добар и у борби против запрљаног посуђа. Само га утрљајте на посуду којој је потребно чишћење и посао је завршен. Сличан рецепт можете да примените и да бисте повратили сјај дрвеном намештају. Талог помешајте са водом, потом премажите кревет и фотеље, оставите да делује неколико минута и обришите површине чистом крпом.

* И на крају, не заборавите да је талог кафе помешан са водом одличан избор за дохрану земље ваших (кућних) биљака.

Коментари / 0

Оставите коментар