Ne bacajte toz od kafe

Šoljica “male crne” neodoljivog mirisa i ukusa mnogima je najbolji jutarnji saveznik i omiljeno dnevno okrepljenje. Ali, da li ste znali da je i njen talog višestruko koristan?

Moda i ljepota 09.05.2014 | 10:30
Ne bacajte toz od kafe

Pre nego što ga se otarasite, razmislite da li bi možda bilo bolje da ga sačuvate i kasnije upotrebite za ulepšavanje, zaštitu od insekata, osveženje stana ili kao hranu za biljke. Pitate se kako?

* Ako vam je, recimo, potreban piling, kada popijete kafu, preostali talog pomešajte sa medom. Smeša koju ste dobili je odlična za piling tela i lica, ali i kao sredstvo protiv celulita.

* Kada je vašoj kosi potrebno osveženje, uvek možete da napravite masku od taloga. Proces je vrlo jednostavan, jer sve što treba da uradite jeste da ga utrljate pre šamponiranja i ostavite nekoliko minuta. Kada kosu isperete vodom, iznenadićete se iznenadnim sjajem vlasi. Ovo, doduše, ne važi za plavuše, jer bi im kosa neprirodno potamnela.

* Ukoliko želite da se zaštitite od dosadnih insekata, opet možete da iskoristite talog. Utrljajte ga na mesta koja su najpodložnija napadu komaraca, jer će ih snažan miris kafenog ostatka sigurno oterati.

* A da biste se rešili neprijatnih mirisa u stanu, stavite talog u manju posudu i postavite ga u frižider ili pored kante za smeće.

* Kafeni “ostatak” je dobar i u borbi protiv zaprljanog posuđa. Samo ga utrljajte na posudu kojoj je potrebno čišćenje i posao je završen. Sličan recept možete da primenite i da biste povratili sjaj drvenom nameštaju. Talog pomešajte sa vodom, potom premažite krevet i fotelje, ostavite da deluje nekoliko minuta i obrišite površine čistom krpom.

* I na kraju, ne zaboravite da je talog kafe pomešan sa vodom odličan izbor za dohranu zemlje vaših (kućnih) biljaka.

Komentari / 0

Ostavite komentar