Колико траје заљубљеност?

Италијански научници израчунали колико дуго живе лептирићи у нашим стомацима када се заљубимо.

Занимљивости 09.05.2014 | 07:04
Колико траје заљубљеност?

Савремена наука је толико напредовала да су научници сада у стању да измере готово све сегменте нашег живота, па и емоција. Тако су недавно италијански научници израчунали колико дуго живе лептирићи у нашим стомацима када се заљубимо. Нажалост, само годину дана, открили су резултати истраживања које је недавно обављено у Центру за молекуларна истраживања Универзитета у италијанском граду Павија.

Наиме, научници овог центра установили су да је протеин Нгф врло прецизан барометар љубави, јер утиче на развој, заштиту и обнављање нервних влакана. Полазећи од тог открића, италијански стручњаци су спровели занимљиво истраживање. Упоредили су ниво овог протеина у крви 58 свеже заљубљених особа између 18 и 31 година, са људима који су у стабилним вишегодишњим везама, као и оних које су сами.

Резултати ове анализе су недвосмислено показали да је ниво протеина Нгф највиши у крви заљубљених особа. Али, када је иста анализа спроведена после годину дана, научници су установили да је ниво овог протеина готово исти, ако не и идентичан са нивоом у крви самаца или особа чија веза је одавно ушла у далеко мирније воде. Зато италијански научници верују да је овај протеин главни кривац за блажено стање еуфорије које осећамо када смо заљубљени, као и за необично треперење лептирића у стомаку када угледамо вољену особу. Нажалост, они су овим истраживањем показали да ти лептирићи живе само годину дана.

 



 

Коментари / 0

Оставите коментар