Koliko traje zaljubljenost?

Italijanski naučnici izračunali koliko dugo žive leptirići u našim stomacima kada se zaljubimo.

Zanimljivosti 09.05.2014 | 07:04
Koliko traje zaljubljenost?

Savremena nauka je toliko napredovala da su naučnici sada u stanju da izmere gotovo sve segmente našeg života, pa i emocija. Tako su nedavno italijanski naučnici izračunali koliko dugo žive leptirići u našim stomacima kada se zaljubimo. Nažalost, samo godinu dana, otkrili su rezultati istraživanja koje je nedavno obavljeno u Centru za molekularna istraživanja Univerziteta u italijanskom gradu Pavija.

Naime, naučnici ovog centra ustanovili su da je protein Ngf vrlo precizan barometar ljubavi, jer utiče na razvoj, zaštitu i obnavljanje nervnih vlakana. Polazeći od tog otkrića, italijanski stručnjaci su sproveli zanimljivo istraživanje. Uporedili su nivo ovog proteina u krvi 58 sveže zaljubljenih osoba između 18 i 31 godina, sa ljudima koji su u stabilnim višegodišnjim vezama, kao i onih koje su sami.

Rezultati ove analize su nedvosmisleno pokazali da je nivo proteina Ngf najviši u krvi zaljubljenih osoba. Ali, kada je ista analiza sprovedena posle godinu dana, naučnici su ustanovili da je nivo ovog proteina gotovo isti, ako ne i identičan sa nivoom u krvi samaca ili osoba čija veza je odavno ušla u daleko mirnije vode. Zato italijanski naučnici veruju da je ovaj protein glavni krivac za blaženo stanje euforije koje osećamo kada smo zaljubljeni, kao i za neobično treperenje leptirića u stomaku kada ugledamo voljenu osobu. Nažalost, oni su ovim istraživanjem pokazali da ti leptirići žive samo godinu dana.

 



 

Komentari / 0

Ostavite komentar