Пуноправно чланство у ЕУ - први приоритет Владе

Први потпредседник Владе Србије и шеф дипломатије Ивица Дачић поручио је данас у Солуну да је пуноправно чланство у ЕУ први приоритет нове српске владе.

Србија 08.05.2014 | 15:33
 Пуноправно чланство у ЕУ - први приоритет Владе

"Влада је опредељена да оконча приступне преговоре до краја свог мандата 2018. године. Наше очекивање је да би, у том случају, Србија до 2020. могла да постане пуноправна чланица ЕУ", рекао је Дачић, који у Солуну учествује на састанку министара спољних послова ЕУ и Западног Балкана.

Према његовим речима, Србија је посвећена спровођењу реформи у свим областима, посебно у области владавине права, унутрашњих послова, заштите људских права и права мањина. "Сматрамо да ће нови приступ ЕУ, који је предвидео отварање најтежих поглавља 23 и 24 на самом почетку преговарачког
процеса, допринети бржој трансформацији државе и друштва и убрзању преговарачког процеса.

Досадашњи ток европске интеграције Србије показује да располажемо примереним административним капацитетима и да смо спремни да у кратком року усвојимо и имплементирамо европски аки (тековине ЕУ)", рекао је он.Како је истакао, ова српска влада спремна је да се ухвати у коштац са захтевним друштвеним и економским реформама.

Због сложене економска ситуација у Србији и целом региону ЕУ би требало да размотри израженију економску и финансијску подршку региону, што би могло да буде постигнуто кроз прерасподелу средстава финансијске подршке и додељивањем дела средстава и током процеса приступања Унији." Брину нас гласови и идеје унутар ЕУ да је Унији неопходно успоравање процеса даљег проширења.

До сада се показало да је проширење увек доприносило просперитету ЕУ и њеној даљој унутрашњој консолидацији. Након сваког таласа проширења, ЕУ је излазила јача", поручио је Дачић.Захваљујући европској перспективи сва отворена питања у региону - од питања везаних за избеглице, до граничних и других проблема - решавају се дијалогом, а она је суштински допринела унапређењу регионалне сарадње, додао је он.

Европска перспектива била је кључни фактор који је омогућио успех дијалога Београда и Приштине, а успешност овог дијалога показала је да политика проширења и даље представља снажну мотивациону снагу на Западном Балкану, истакао је шеф дипломатије.

"У наставку процеса проширења очекујемо да свако напредује према учинку и према оствареним реформама. Не очекујемо ''гледање кроз прсте'', али такође, сматрамо и да би било контрапродуктивно инсистирање на вештачком уједначавању темпа европских интеграција држава аспираната", додао је он.Од држава региона се очекује да настав да подржавају једна другу и да очувају тренд солидарног приступа на путу европских интеграција, закључио је Дачић.

Коментари / 0

Оставите коментар