Punopravno članstvo u EU - prvi prioritet Vlade

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i šef diplomatije Ivica Dačić poručio je danas u Solunu da je punopravno članstvo u EU prvi prioritet nove srpske vlade.

Srbija 08.05.2014 | 15:33
 Punopravno članstvo u EU - prvi prioritet Vlade

"Vlada je opredeljena da okonča pristupne pregovore do kraja svog mandata 2018. godine. Naše očekivanje je da bi, u tom slučaju, Srbija do 2020. mogla da postane punopravna članica EU", rekao je Dačić, koji u Solunu učestvuje na sastanku ministara spoljnih poslova EU i Zapadnog Balkana.

Prema njegovim rečima, Srbija je posvećena sprovođenju reformi u svim oblastima, posebno u oblasti vladavine prava, unutrašnjih poslova, zaštite ljudskih prava i prava manjina. "Smatramo da će novi pristup EU, koji je predvideo otvaranje najtežih poglavlja 23 i 24 na samom početku pregovaračkog
procesa, doprineti bržoj transformaciji države i društva i ubrzanju pregovaračkog procesa.

Dosadašnji tok evropske integracije Srbije pokazuje da raspolažemo primerenim administrativnim kapacitetima i da smo spremni da u kratkom roku usvojimo i implementiramo evropski aki (tekovine EU)", rekao je on.Kako je istakao, ova srpska vlada spremna je da se uhvati u koštac sa zahtevnim društvenim i ekonomskim reformama.

Zbog složene ekonomska situacija u Srbiji i celom regionu EU bi trebalo da razmotri izraženiju ekonomsku i finansijsku podršku regionu, što bi moglo da bude postignuto kroz preraspodelu sredstava finansijske podrške i dodeljivanjem dela sredstava i tokom procesa pristupanja Uniji." Brinu nas glasovi i ideje unutar EU da je Uniji neophodno usporavanje procesa daljeg proširenja.

Do sada se pokazalo da je proširenje uvek doprinosilo prosperitetu EU i njenoj daljoj unutrašnjoj konsolidaciji. Nakon svakog talasa proširenja, EU je izlazila jača", poručio je Dačić.Zahvaljujući evropskoj perspektivi sva otvorena pitanja u regionu - od pitanja vezanih za izbeglice, do graničnih i drugih problema - rešavaju se dijalogom, a ona je suštinski doprinela unapređenju regionalne saradnje, dodao je on.

Evropska perspektiva bila je ključni faktor koji je omogućio uspeh dijaloga Beograda i Prištine, a uspešnost ovog dijaloga pokazala je da politika proširenja i dalje predstavlja snažnu motivacionu snagu na Zapadnom Balkanu, istakao je šef diplomatije.

"U nastavku procesa proširenja očekujemo da svako napreduje prema učinku i prema ostvarenim reformama. Ne očekujemo ''gledanje kroz prste'', ali takođe, smatramo i da bi bilo kontraproduktivno insistiranje na veštačkom ujednačavanju tempa evropskih integracija država aspiranata", dodao je on.Od država regiona se očekuje da nastav da podržavaju jedna drugu i da očuvaju trend solidarnog pristupa na putu evropskih integracija, zaključio je Dačić.

Komentari / 0

Ostavite komentar