Суђење пратио и оптужени Давор Елез

На Бориса Говедарицу, који је убијен 2007. године, пуцано је и с његове лијеве и са десне стране и задобио је двије устријелне и 14 простријелних рана, те је смрт наступила усљед наглог крварења, што је посљедица разарања срчаног мишића нанесеног пројектилом из ватреног оружја.

Босна и Херцеговина 07.05.2014 | 21:02
Суђење пратио и оптужени Давор Елез

Овакав свој налаз у сриједу је изнио специјалиста судске медицине Хамза Жујо, у наставку суђења у предмету "Лутка" против Бојана Цвијана и још 23 оптужених.

Овај наставак суђења с мјеста за посјетиоце пратио је и оптужени Давор Елез, брат Дарка Елеза, који је био првооптужени у овом предмету, али је с још шест оптужених, укључујући Давора Елеза, издвојен у посебан предмет с обзиром на то да су у Србији.

У међувремену се, у понедјељак, Давор Елез, којег оптужница терети за организовани криминал, прање новца и разбојништво, предао припадницима Граничне полиције БиХ, те се дан касније изјаснио да није крив, а потом му је укинут притвор и одређене мјере забране.

Осим за пет тешких убистава и покушаје убиства, оптужница у предмету "Лутка" оптужене терети за оружане пљачке, прање новца, разбојништва, покушаје пљачки.

Жујо је изнио своје налазе и о повредама насталим приликом рањавања Ђорђа Ждрала, те повредама које су довеле до насилне смрти Зорана Голуба, Владимира Мачара, с којим су страдали Милан Влашкић и случајни пролазник Раде Магазин.

Казао је да је најмање 28 пројектила дјеловало на Голуба, чија је смрт 2008. године наступила усљед опсежних повреда ткива мозга, срца, јетре, жучне кесе, што је проузроковало нагло крварење настало дјеловањем пројектила из ватреног оружја као што је пушка.

"Највећа концентрација је била у предјелу стражњице, било је у предјелу лопатице, имао је преломе грудног пршљена", рекао је Жујо, који није могао дати оцјену с које је близине пуцано, те да ли су неке повреде настале док је Голуб лежао с обзиром на то да су неке улазне ране биле у предјелу доњих екстремитета, а излазне у предјелу горњег дијела тијела.

Жујо је рекао и да је након прегледа медицинске документације послије рањавања Ђорђа Ждрала настале повреде означио као лаке и нанесене експлозивним средством, док је обдукцијом тијела Мачара, Влашког и Магазина 2008. године установио смрт усљед повреда насталих дјеловањем експлозивним средством.

На рочишту у сриједу своје налазе су изнијели и вјештаци Веселка Бјелаковић, која је вјештачила трагове крви у случају убиства Говедарице, и Жељко Поповић, који је вјештачио чахуре и оружје 2005. и 2006. године, као и чахуре достављене након убиства Зорана Голуба.

Иначе, двојица оптужених Сеад Робовић и Един Ахметспахић потписали су с Тужилаштвом БиХ споразум о признању кривице, а у сриједу је потврђено да Суд БиХ још није разматрао те споразуме па није познато када би њих двојица могли свједочити.

Коментари / 0

Оставите коментар