Suđenje pratio i optuženi Davor Elez

Na Borisa Govedaricu, koji je ubijen 2007. godine, pucano je i s njegove lijeve i sa desne strane i zadobio je dvije ustrijelne i 14 prostrijelnih rana, te je smrt nastupila usljed naglog krvarenja, što je posljedica razaranja srčanog mišića nanesenog projektilom iz vatrenog oružja.

Bosna i Hercegovina 07.05.2014 | 21:02
Suđenje pratio i optuženi Davor Elez

Ovakav svoj nalaz u srijedu je iznio specijalista sudske medicine Hamza Žujo, u nastavku suđenja u predmetu "Lutka" protiv Bojana Cvijana i još 23 optuženih.

Ovaj nastavak suđenja s mjesta za posjetioce pratio je i optuženi Davor Elez, brat Darka Eleza, koji je bio prvooptuženi u ovom predmetu, ali je s još šest optuženih, uključujući Davora Eleza, izdvojen u poseban predmet s obzirom na to da su u Srbiji.

U međuvremenu se, u ponedjeljak, Davor Elez, kojeg optužnica tereti za organizovani kriminal, pranje novca i razbojništvo, predao pripadnicima Granične policije BiH, te se dan kasnije izjasnio da nije kriv, a potom mu je ukinut pritvor i određene mjere zabrane.

Osim za pet teških ubistava i pokušaje ubistva, optužnica u predmetu "Lutka" optužene tereti za oružane pljačke, pranje novca, razbojništva, pokušaje pljački.

Žujo je iznio svoje nalaze i o povredama nastalim prilikom ranjavanja Đorđa Ždrala, te povredama koje su dovele do nasilne smrti Zorana Goluba, Vladimira Mačara, s kojim su stradali Milan Vlaškić i slučajni prolaznik Rade Magazin.

Kazao je da je najmanje 28 projektila djelovalo na Goluba, čija je smrt 2008. godine nastupila usljed opsežnih povreda tkiva mozga, srca, jetre, žučne kese, što je prouzrokovalo naglo krvarenje nastalo djelovanjem projektila iz vatrenog oružja kao što je puška.

"Najveća koncentracija je bila u predjelu stražnjice, bilo je u predjelu lopatice, imao je prelome grudnog pršljena", rekao je Žujo, koji nije mogao dati ocjenu s koje je blizine pucano, te da li su neke povrede nastale dok je Golub ležao s obzirom na to da su neke ulazne rane bile u predjelu donjih ekstremiteta, a izlazne u predjelu gornjeg dijela tijela.

Žujo je rekao i da je nakon pregleda medicinske dokumentacije poslije ranjavanja Đorđa Ždrala nastale povrede označio kao lake i nanesene eksplozivnim sredstvom, dok je obdukcijom tijela Mačara, Vlaškog i Magazina 2008. godine ustanovio smrt usljed povreda nastalih djelovanjem eksplozivnim sredstvom.

Na ročištu u srijedu svoje nalaze su iznijeli i vještaci Veselka Bjelaković, koja je vještačila tragove krvi u slučaju ubistva Govedarice, i Željko Popović, koji je vještačio čahure i oružje 2005. i 2006. godine, kao i čahure dostavljene nakon ubistva Zorana Goluba.

Inače, dvojica optuženih Sead Robović i Edin Ahmetspahić potpisali su s Tužilaštvom BiH sporazum o priznanju krivice, a u srijedu je potvrđeno da Sud BiH još nije razmatrao te sporazume pa nije poznato kada bi njih dvojica mogli svjedočiti.

Komentari / 0

Ostavite komentar